USKOK istražuje Madjerov prebjeg Bandiću

screenshot, yotuube

Iz USKOK-a su za N1 potvrdili kako provode  izvide u slučaju prelaska Mladena Madjera u Klub zastupnika Milana Bandića. Podsjetimo, Bandiću je iz HSS-a prešao Mladen Madjer koji je, apsurdno, u Sabor ušao kao zamjena zagrebačkog župana Stjepana Kožića.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak je u četvrtka za RTL rekao da je Madjerov prelazak Bandiću prijavio USKOK-u prošli tjedan.

– Zvao sam ga, počeo je mucati… Odmah mi je bilo jasno što se događa. Više preventivno sam upozorio nadležne institucije da će se dogoditi kazneno djelo. Da budem vrlo precizan, vreća novaca. Ne vidim drugog razloga. Zdrava logika mi ne nalaže kako bi čovjek koji je do jučer bio u jednom Klubu iz čistog mira prešao u drugi Klub – rekao je Beljak za RTL.

Priopćenje GLAS-a



Stranka Građansko-liberalni savez (GLAS) u priopćenju, koje su medijima uputili u četvrtak u povodu prelaska još jednog zastupnika u Hrvatskom saboru u Klub Milana Bandića, ocjenjuje da stranke predsjednika Vlade i zagrebačkog gradonačelnika ruše volju birača metodom političke korupcije, da je to smrt demokracije te poziva institucije i građane da tome stanu na kraj.

“Institucije pravne države očito su paralizirane kada je politička korupcija organizirana iz samih vrhova državne vlasti i kad je sponzorirana javnim novcem, odnosno novcem svih poreznih obveznika. Javno sponzorirana korupcija obezvrjeđuje sam smisao predstavničke demokracije i onog što zovemo državom”, ocjenjuje GLAS.

“Pred našim očima, skoro na dnevnoj bazi, odvijaju se procesi koji narušavaju same temelje našeg društva i države. Te temelje hrvatski Ustav sadrži već u drugom članku, u kojem predstavničku demokraciju definira kao način ostvarenja volje naroda. Svjedoci smo činjenice da volju birača udruženim snagama ruše stranke predsjednika Vlade i gradonačelnika Grada Zagreba, pri tom slažući većine u predstavničkim tijelima metodama prijevare i političke korupcije,” kaže se u priopćenju.

Pritom se postupci kupljenih (ili prodanih) zastupnika pokušavaju prikazati kao problem političkih stranaka iz kojih ti zastupnici odlaze, a oni koji korumpiraju proglašavaju se pobjednicama u političkom nadmetanju, ocjenjuje GLAS i poručuje da je “tretman kakav u javnosti imaju lopovluk, prevara i politička korupcija potpuno moralno posrnuće ove zemlje”.

Za GLAS to nije problem SDP-a, HSS-a ili bilo koje druge stranke, nego je to problem nefunkcioniranja nadležnih tijela kaznenog progona, koja ničim ne reagiraju na “taj brutalan udar u srce predstavničke demokracije” i problem onih koji tu političku kupoprodaju organiziraju.

To čemu svjedčimo Kazneni zakon tretira i kao kazneno djelo, tvrdi ta stranka i navodi odredbe članka 339. Zakona: „Tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zahtijeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavniĉkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način.“

“Demokracija u Hrvatskoj umire te pozivamo institucije i građane da tome stanu na kraj,” poručuje GLAS u priopćenju.

HSS-ov saborski zastupnik i zamjenski zastupnik Stjepana Kožića Mladen Madjer prešao je u Klub Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, što je dvanaesti slučaj prelaska u taj klub.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI