Uskoro mijenjamo osobne, odluka Europske unije

Novost na iskaznicama bit će čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasnika.

Sve države članice Europske unije, među kojima i Hrvatska, za dvije godine će početi izdavati nove osobne iskaznice.

Novost na iskaznicama bit će čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasnika.

Europski parlament izglasao je početkom travnja novu uredbu kojom se, smatraju u Bruxellesu, povećava sigurnost dokumenata. Očekuje se da će nova pravila uskoro potvrditi i Vijeće što je preduvjet da uredba stupi na snagu.

Osobne iskaznice koje trenutno izdaje Hrvatska ne ispunjavaju sasvim uvjete propisane uredbom, potvrđeno je za Telegram u Ministarstvu unutarnjih poslova.

“Osobne iskaznice koje Republika Hrvatska sada izdaje ne ispunjavaju u potpunosti uvjete iz Prijedloga Uredbe, prvenstveno jer se na elektronički nosač podataka u hrvatskim osobnim iskaznicama ne pohranjuju fotografije i otisci prstiju”, rekli su u MUP-u.



U Ministarstvu ističu i da do konačnog usvajanja nove uredbe (potvrde Vijeća) neće biti poznat njen konačan sadržaj, a do dana objave u Službenom listu Europske unije neće biti poznati ni točni rokovi za njenu primjenu. Međutim, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová najavila je početkom travnja da će države članice nove osobne iskaznice početi izdavati za dvije godine.

Ipak, to ne znači da će ljudi morati masovno mijenjati stare iskaznice za nove.  Većina dokumenata jednostavno će se zamijeniti novima kada starim osobnim iskaznicama istekne rok važenja. Ako ste, primjerice, ove godine napravili novu osobnu, 2024. godine, kada vam istekne, jednostavno ćete dobiti novu, poboljšanu.

No, kod osoba starijih od 65 godina slučaj je malo drugačiji.

Naime, njima se izdaju osobne iskaznice bez roka važenja što znači da njima osobna ne može isteći. Stoga, postavlja se pitanje kako će i hoće li ti građani ipak morati po nove dokumente kada se nova uredba počne primjenjivati. Prema tumačenju MUP-a, to ovisi o tome koliko će godina u tom trenutku imati. Oni koji će imati manje od 70 godina, morat će staru osobnu bez roka važenja zamijeniti novom, bez obzira što ima stara nije istekla. Za to će ipak imati dovoljno vremena, deset godina.

Građani koji će, pak, tada biti stariji od 70 neće morati po nove dokumente. Hrvatske osobne iskaznice zadovoljavaju minimalne standarde, ističu u Ministarstvu, pa će ti građani, u skladu s uredbom, biti izuzeti od obaveze da mijenjaju osobnu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI