Usvojen rebalans proračuna: Najviše dobiva zdravstvo, povećanje plaća u javnim službama

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada, a potom ni Sabor nisu prihvatili amandmane, kojih je bilo neuobičajeno malo, podnijete na predložene izmjene Državnog proračuna

Hrvatski sabor u petak je glasovima 79 zastupnika izmjenio ovogodišnji Državni proračun prema kojemu će ukupni prihodi iznositi 122,5 milijardi kuna, a rashodi se smanjiti za 1,6 milijardi na 126,8 milijardi kuna.

Za rebalans, za čije je izglasavanje potrebna većina od 76 glasova, glasovalo je 79 zastupnika; jedan je bio suzdržan, a 45 protiv.

Vlada, a potom ni Sabor nisu prihvatili amandmane, kojih je bilo neuobičajeno malo, podnijete na predložene izmjene Državnog proračuna.

Odbijen je amandman HSS-a da se iznos naknade za elementrane štete, koji je Vlada s početnih 20 povećala na 100 milijuna kuna, ‘digne’ na 200 milijuna, a za taj iznos smanji pozicija Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Istu je sudbinu doživio i amandman mostovca Mire Bulja, koji je tražio da se iznos naknade za štete poveća na 300 milijuna kuna.



Ove smo godine imali poplave, požare, suše, prijavljeno je 2,3 milijardi kuna šteta, sto milijuna kuna nije dovoljno, argumentirao je Bulj, kojem nije prošao ni amandman da se u proračunu osigura pet milijuna kuna za izgradnju OŠ Pavla Vučkovića Sinj.

Izmjenama Državnog proračuna uštedjelo se na stavkama niza ministarstava, najviše u Ministarstvu financija, posebno na kamatnim rashodima.

Rebalansom se 1,1 milijarda kuna usmjerava Ministarstvu zdravstva, od čega 870 milijuna za podmirenje dospjelih dugova državnih i županijskih bolnica, Ministarstvu znanosti ide 174 milijuna kuna za zaposlene, uslijed više osnovice za plaće u javnim službama.

Ministarstvo prometa dobit će dodatnih 100 milijuna kuna za županijske uprave za ceste, Ministarstvo rada 90 milijuna zbog prestanaka smanjenja mirovina po posebnim propisima za 10 posto, a Ministarstvo financija 80 milijuna kuna za štete nastale elementarnim nepogodama.

MUP-u se preraspodjeljuje još 45 milijuna kuna za pokriće rashoda izrade plativih iskaznica, Ministarstvu vanjskih poslova 32, 2 milijuna za diplomatsko konzularna predstavništva, a Ministarstvu pravosuđa 24,4 milijuna kuna za troškove odvjetnika, sudskih vještaka, i dr.

Ministarstvo financija dobiva još 21,3 milijuna kuna za transfere za 35 jedinica lokalne uprave u brdsko-planinskim područjima, a Ministarstvo državne imovine 13,4 milijuna, među ostalim i za kupnju poslovnog objekta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI