UTAJA POREZA I PLAVE KOVERTE: Bivši radnik Vindije razotkrio kriminal i milijunske prevare!!!

HRT

Nadodao je kako je u pitanju bilo 20.000 maraka, a odnijeta je tadašnjem predsjedniku Fonda za privatizaciju Kovaču.

Nakon gostovanja suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića, u emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je 64-godišnji umirovljenik Rajko Dondur koji je većinu radnog vijeka proveo u Vindiji.

Naveo je kako je svjedočio velikom kriminalu u Vindiji. Kazao je kako je u Vindiji radio 29 godina, a zatim je iz osobnih razloga dao otkaz. Godinama nakon vratio se u tvrtku Koku gdje je bio 1994. kad ju je htjela kupiti Vindija.

– Po raspisivanju natječaja za kupnju Koke pojavile su se plave kuverte. Ja znam samo za onu koju sam ja nosio. To je bila ona kuverta koja je išla u fond za privatizaciju – rekao je Dondur. Nadodao je kako je u pitanju bilo 20.000 maraka, a odnijeta je tadašnjem predsjedniku Fonda za privatizaciju Kovaču.

Porez je, kada je potkraj devedesetih došao na naplatu, u Vindiji izazvao šok – rekao je Dondur.

– Pokušavali smo naći rupu, dodao je. ‘Rupa’ u zakonu je pronađena i prvi porezni obračun bio je umanjen za milijun i 300.000 kuna.



Utaju poreza je objasnio činjenicom da su računi i fakture bile brojne (više tisuća) pa kada su ih računalnim putem za poreznu upravu zbrojili, umanjili su iznos, označavajući samo određene račune. Računali su, laički rečeno, da se nikome neće dati pregledavati stotine stranica računa koje su dali na uvid. Punili smo bačve sirupa sa vodom pa se činilo da je više robe nego što se činilo – rekao je Dondur opisujući kako se varalo na trošarinama jer su kontrole porezne uprave sjedili u skladištu i popisivali robu.

Po odluci Sabora donesen je zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije. Do tada je privatizacija Vindije slovila kao najbolja iako nitko nije znao koji je model privatizacije bio u pitanju. Onaj sadržaj i dokumenti koji su bili kompromitirajući naprosto nisu dani u ruke revizorima, tvrdi Dondur. To je bila naredba glavnog direktora. Mnogi su dokumenti, primjerice o kreditima, bili prepravljani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI