Vakula najavljuje južinu, a nakon nje i zahlađenje

0
235
Wikimedia Commons

Diljem Hrvatske u ponedjeljak se očekuje promjena s kišom, zahladnjenjem, a ponegdje i snijegom, posebno u gorju.

Zoran Vakula nam najavljuje brojne promjene vremena. U petak će diljem kopna biti minusa, mraza, a ponegdje i poledice zbog mogućih slabih oborina. Jutarnje oborine uglavnom se očekuju na zapadnim dijelovima zemlje.

Dodaje i kako se sasvim suho ne može očekivati ni na cijelom Jadranu, posebno zato što se na sjevernom dijelu popodne očekuje bura koja će podno Velebita puhati i olujnim udarima.

U subotu ujutro se očekuje prohladno jutro, ali hladnoću će tijekom dana zamijeniti južina. Nedjelja pak donosi još toplije vrijeme, ali i vjetrovitije i oblačnije uz povremenu mjestimičnu kišu najprije na sjevernom Jadranu i gorju, a zatim i južnije.

Diljem Hrvatske u ponedjeljak se očekuje promjena s kišom, zahladnjenjem, a ponegdje i snijegom, posebno u gorju.

Vakula tako u prognozi za HRT zaključuje kako nas očekuje period s promjenama vremena, koji sljedećih dana neće odgovarati onima koji teško podnose promjene vremena.

U petak se tako očekuje djelomice sunčano vrijeme uz primjenljivu naoblaku. Više će oblaka biti na zapadu tek ponegdje uz malo kiše, u gorju i snijega. U unutrašnjosti se ujutro mjestimice očekuje magla. Na kopnu će puhati slab vjetar, a na Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura na kopnu od -6 do -2 °C, uz more 3 do 7 °C, a najviša 11 do 14 °C, u gorju oko 4 °C.

Jutarnjih “minusa”, ponegdje i magle, bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će na srednjem i južnom Jadranu biti od 3 do 8 °C. Tijekom dana pak većinom od 11 do 15 °C, uz promjenljivu naoblaku i više sunčanih sati prema jugu, a poslijepodne ponovno mjestimice prolazno umjerenu buru i tramontanu. More malo do umjereno valovito more, a vidljivost dobra”, prognozira Vakula za HRT. 

VZa vikend nas u poslijepodnevnim satima očekuju iznadprosječno tople temperaturne vrijednosti. Najstabilnije će biti u subotu, kada će na kopnu jačati jugozapadni vjetar. U nedjelju slijedi naoblačenje te sve češća kiša, najprije u gorju i Istri, zatim i drugdje.

I na Jadranu će subota biti najsunčanija u najmirnija, a do večeri će biti suho. U nedjelju se i na Jadranu očekuje jaka južina, ponegdje i kiša, najprije na sjevernom Jadranu.

Nova promjena od ponedjeljka

U ponedjeljak se na kopnu uz pad temperature i sjeverni vjetar ponegdje očekuje snijeg, osobito u gorju. Povremeno su moguće oborine i u nadolazećim danima.

N Jadranu u ponedjeljak slijedi osjetna promjena vremena s pljuskovima, zahladnjenjem te najprije jugom i oštrom, a na kraju burom i tramontanom, koje će potrajati i u nastavku novog tjedna

Vakula za kraj svoje prognoze za HRT zaključuje kako će vjerojatnije sljedeći tjedan biti hladniji od ovoga.

Loading...