Veliki preokret u Italiji! ‘Pokret pet zvjezdica’ i ‘Liga’ sastavljaju vladu po nalogu Bruxellesa?

wikipedia

Nakon populista Berlusconija, EU institucije uvjetovale su nove populističke snage na novu strategiju - prisilno odbijanje reformi.

Neizabrani i od strane izbornih gubitnika postavljeni predsjednik Mattarella prvotno je u nezapamćenom totalitarnom aktu odbio pobjednike izbora ‘Pokret pet zvjezdica’ i ‘Ligu’ u sastavljanju Vlade, a zatim je postavio svog ‘igrača’ – MMF-ovog intimusa.

M5S i Liga spremni na kompromis

Kao što smo pisali, prvi problem bio je možebitni izlazak iz Eurozone i povratak Liri, a drugi tzv. ‘Flat Tax’ koji je trn u oku socijalističkim populistima iz Europske komisije. U igri su bile dvije mogućnosti – novi izbori s privremenom suspenzijom demokracije u Italiji ili opoziv predsjednika. No, nitko realno nije očekivao mogući konsenzus između sukobljenih strana – pobjedničke koalicije i Bruxellesa. I on je došao, M5S i Lega odlučili su se povući svog ministarskog kandidata Paola Savonu koji je trebao popuniti upražnjeni resor ekonomije i financija, kod nas preveden kao ‘gospodarstvo’. Zanimljivo, na njegovu poziciju predložili su Giovannija Triju, isto tako euroskeptika – no on nijednom tijekom kampanje nije spominjao povratak na Liru.

I sad je situacija poput partije pokera – ako Mattarella ne dozvoli Conteu ovaj strateški potez, svi će biti sigurni da je navigiran iz Bruxellesa. Ako pak dozvoli, postoji velika vjerojatnost da će uskoro ostati bez predsjedničke pozicije. Osim ako pobjednička koalicija ne prevari birače i odluči se na neispunjavanje predizbornih obećanja – potez koji u zemljama razvijene demokracije neće proći nekažnjeno. A i Savonini argumenti za odbacivanje Eura snažno su odjeknuli u glasačkom tijelu. On tvrdi da je Euro ‘njemački kavez’ i da su cijene skočile iznad 50% nakon preuzimanja europske valute, što je bitna stavka i za Hrvatsku. Protivnici su ga diskreditirali, ali unatoč njegovom inzistiranju – nikad nisu dostavili dokaze i studije da tako što nije istina.

EU koristila Trumpovu taktiku pritiska i pregovora



Možda smo napokon uspjeli, nakon toliko prepreka, napada, prijetnji i laži” slavodobitno je zaključio lider Lige Matteo Salvini, a Giuseppe Conte bi napokon mogao postati premijer i to već danas. Profesor Tria veliki je kritičar europske ekonomske paradigme i kritizira njemački intervencionizam unutar država članica. EU je ovim kompromisom pokazala da joj je Euro važniji i od sudbine imigranata koji su se pokazali kao ‘topovsko meso’ i jedna od karata u špilu. Ilegalci bi tako vrlo skoro mogli biti deportirani u Afriku, a europski parlamentarci mole Njemačku i Švedsku za pomoć pri njihovom zbrinjavanju. Kriza je medijski već nazvana ‘Monty Python krizom’ pošto poteze pobjednika smatraju kontradiktornim – od odbacivanja Eura (populizam), minimalnog dohotka (socijalizam) do ‘Flat Tax’ reforme (kapitalizam).

Europski mediji ovakve talijanske poteze pak razmatraju kao prilagođavanje Trumpovoj taktici pritiska i pregovora u kojoj ‘Status Quo’ praktički ni ne postoji. Pobjednike nazivaju populistima, no s tezom da je populizam problem jedino ako ste protiv ‘establishmenta’ – ako ih odvodite na Bunga-Bunga zabave, onda je to legitiman politički alat. Predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je Italiju, no zbog korupcije na jugu, ne i zbog unutarnjih pitanja. Time se već moglo zaključiti da EU ipak odustaje od totalitarnih ideja suočena sa zabrinjavajućom situacijom na terenu, kao i medijskim kritikama njezinog poteza diljem granica unije. Ovakvi potezi možda su prošli tijekom izglasavanja Lisabonskog sporazuma ili promjene referendumskih pravila u Hrvatskoj, no danas to više jednostavno ne prolazi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI