“Veljača-prevrtača” pokazuje svoje lice: Vakula najavio drastičnu promjenu

“I bi promjena – olakšanje meteoropatima,
ali i kojekakve nove nevolje nekim’ drugima.
Južina je prestala,
i temperatura pala,
ali i kiša, ponegdje i ne mala.
Čak je bilo i tuče, grmljavine, nevremena,
a i više od 10 cm snijega blizu Sljemena.
I sjevernjak i bura su zapuhali,
i dodatno nam zahladnjenje dali.

Uz vjetrovito vrijeme i daljnje jačanje anticiklone
i sljedećih će dana neki trebati zaklone.
Ne i ljubitelji vedrine i sve toplijih sunčevih zraka,
s kojima će nam svakodnevno biti i 2-4 minute manje mraka.
Atmosfera će se stabilizirati,
oborine gotovo posvuda izostati,
ali ne i na kopnu jutarnji “minusi”.
Srećom, znatno manji od onih na koje su navikli Rusi.
(A ne tako davno i neki Ameri…)”, napisao je Vakula i najavio nove promjene vremena u veljači.

Temperatura zraka u ponedjeljak je diljem Hrvatske bila niža od nedjeljnje, ponegdje i za više od 5 °C. Kiše je bilo svugdje, a na kopnu je bilo pljuskova praćenih munjama i gromovima. U Gorskome kotaru je, primjerice, u samo nekoliko sati palo i više od 50 litara po četvornome metru, u Begovom Razdolju čak i 97!, prognozirao je Vakula za HRT.

Na vrijeme će sljedećih dana sve više djelovati anticiklona pa će se atmosfera stabilizirati. Oborine može biti još rijetko gdje, uglavnom u u gorskim i istočnim krajevima. Na kopnu će ponovno, već od utorka – biti jutarnjih “minusa” pa je u prometu nužan oprez zbog moguće poledice, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, i to čak češće u južnijim krajevima nego u sjevernijima.

Za vikend i početkom novoga tjedna ponovno se očekuje veliki porast temperature pa se već sada može gotovo pa tvrditi da će ova veljača biti ne samo znatno toplija od prošlogodišnje, nego i od prosječne.



U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će suha i sunčana radoblja. Jutro će biti hladno uz ‘minuse’, a najviša dnevna temperatura 7 ili 8 °C. Povremeno će puhati umjeren sjeverni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu još vjetrovitije, uz često i jak sjevernjak i buru, koja će uglavnom podno Velebita imati olujne udare. Uz djelomice sunčano vrijeme jutro će u gorju biti hladno, a najviša temperatura oko 4 °C. Duž obale toplije, od 10 do 13 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu bura će biti još jača, kao i sjeverni vjetar na otvorenome moru, a olujni udari češći nego na sjevernom dijelu. Bit će većinom sunčano, uz najnižu temperaturu od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i nižu od 0 °C, te najvišu od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C na obali i otocima, no osjet hladnoće bit će pojačan zbog jakog vjetra, uz koji će more biti umjereno valovito i valovito.”

O novom vremenu obavijestio je i Severe Weather.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI