(VIDEO) Mučni prizori iz Banja Luke obišle su svijet, novi prosvjed najavljen za danas

screenshot N1

Sudionici prosvjeda koji su tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima u utorak odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida. I Davor i majka Suzana uhićeni su jučer. Majka je puštena, on zadržan, javlja N1 televizija.

Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli.

Prosvjedovalo se i u Mostaru i Sarajevu, ali najopasnije je bilo upravo u Banjoj Luci.

Policajci sa štitovima i kacigama zapriječili su prilaze zgradama u kojima je sjedište predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine, a pripadnici interventne policije bili su raspoređeni i na Trgu Krajine s kojega su ranije tijekom popodneva uz uporabu sile rastjerali pripadnike prosvjedne skupine “Pravda za Davida”.

S tog je trga uz policijsku pomoć uklonjeno i improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku u Banjoj Luci, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.



Pripadnici skupine “Pravda za Davida” ipak su nastavili prosvjedovati i nakon što su silom potjerani sa središnjeg gradskog trga kružeći u koloni okolnim ulicama.

Kada su se okupili u parku preko puta trga na njih je nasrnuo policijski kordon te su ih potom policajci gurali štitovima. Mučne snimke obišle su medije u regiji, ali i svijetu. Policija koja nasilno tjera prosvjednike, guraju čak i starije, majke s djecom, cipelare oporbene zastupnike…

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića koji je uhićen u utorak u jutarnjim satima u večernjim je satima i dalje bio u policijskom pritvoru kamo je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije RS Draganu Lukaču. Obitelj Davida Dragičevića optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva.

Majka ubijenog mladića Suzana Radanović koja je također bila privođena tijekom dana kazala je novinarima kako je policija pretražila obiteljsku kuću u vlasništvu obitelji Dragičević no pri tom ništa nisu našli a navodno su tragali za oružjem.

Policija je pri tom satima u kući držala dvoje malodobne djece bez roditeljske pratnje.

“Sutra svatko može očekivati to što smo mi dočekali”, kazala je Radanović koja se nakon puštanja iz policijske postaje ponovo pridružila prosvjednicima.

Podsjetimo, nestanak Davida Dragičevića, mladića iz Banja Luke prijavljen je 18. ožujka, a tijelo mu je pronađeno šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Nadležno tužiteljstvo ovaj slučaj okarakteriziralo je kao ubojstvo, ali počinitelji nisu otkriveni. Članovi grupe ‘Pravda za Davida’ okupljaju se od ožujka tražeći istinu o ubojstvu Davida Dragičevića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI