(VIDEO) PROJEKT VELEBIT: 17 000 Hrvata pravoslavne vjeroispovijedi zaslužuje HPC

screenshoot

Gledatelji su na referendumsko pitanje 'Treba li Hrvatska imati autokefalnu hrvatsku pravoslavnu crkvu' s 58% odgovorili potvrdno... Koji je vaš stav?

Sinoćnja ‘Klopka’ ugostila je članove Projekta Velebit i načela teme programa ove interesantne grupacije koji bi mogli prilično uzburkati hrvatsku javnost.

Gosti su tako bili novinar i publicist Marko Jurič, članovi ‘Projekta Velebit’ Damir Ljubičić i Mario Jurčec, te urednik portala ‘Sloboda.hr’ Frano Čirko. U početku emisije pričalo se o ideji koja stoji iza projekta, profilu njegovih članova i buduće interese među kojima su praktički svi manje logični potezi hrvatskih vlasti kroz proteklih dvadeset i pet godina – od nepostojanja autokefalne pravoslavne crkve po nacionalnom ključu, posve nelogično odbijanje klasične ratne reparacije, odbijanje centralizacije braniteljskih udruga u krovnu veteransku organizaciju, neprovođenje političke i ekonomske lustracije, loša platforma instituta veleizdaje, manjkav obračun s totalitarnom simbolikom i osobljem… Dok države u EU i susjedstvu relativno lako provode nacionalne strategije kod nas se iste smatraju ‘nacionalističkim’ i ‘ustaškim’ iako jugoslavenstvo i četnički pokret i dalje nisu nestali, barem ne u svom kriptoobliku.

Gosti smatraju da su razlog tomu korijeni antifašizma koji su isto tako totalitaristički i komunistički, a dobar primjer su sudbine osoba koje su nakon Drugog svjetskog rata odbile sudjelovati u komunističkom režimu. Interesne sfere danas vladaju Hrvatskom i podanički mentalitet dokazuje kako su uski osobni interesi ispred nacionalnog dobra. Odnos prema Hrvatima u BIH i Srbiji kao i sve većoj dijaspori potvrđuju takvu stihijsku i neplansku politiku. Projekt Velebit je iz tog razloga i nastao, a program predstavljen na webu potvrđuje da Hrvatska zaista ima ogroman broj neriješenih problema kroz proteklo razdoblje državnosti.

Gledatelji su na referendumsko pitanje ‘Treba li Hrvatska imati autokefalnu hrvatsku pravoslavnu crkvu’ s 58% odgovorili potvrdno.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a tema naredne emisije su ‘Blokirani’.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI