(VIDEO) Zagreb: ‘Pao’ dvojac s kokainom kojeg su dopremili iz Afrike: Drogom su namjeravali platiti veću količinu oružja

mup

Nakon što je Jutarnji list izvijestio o uhićenju kolumbijskog državljanina Davida Cardone (54) na području Zagreba, koji se po američkom zahtjevu nalazio na Interpolovoj tjeralici zbog sumnje da je kao pripadnik jednog od južnoameričkih narkokartela surađivao s islamističkim teroristima u Maliju, u prostorije Uskoka su u srijedu u večernjim satima privedene na ispitivanje još dvije osobe.

Njihovo je privođenje potvrdio sam Uskok navodeći da je riječ o američkom državljaninu rođenom 1962. i nigerijskom državljaninu rođenom 1963. godine, a protiv kojih je ‘na temelju rezultata posebnih dokaznih radnji i kaznene prijave PNUSKOK-a’, doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ‘neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja’.

Kako navode u Uskoku, osnovano se sumnja da su se okrivljenici od sredine rujna do 30. listopada bili povezali u zajedničko djelovanje s više osoba iz inozemstva radi kupovine, prijevoza i krijumčarenja kokaina u Hrvatsku, a kojima je organizator zločinačkog udruženja namjeravao platiti veću količinu raznog vatrenog oružja i streljiva na području Hrvatske.

U cilju realizacije plana, dvojac je sukladno uputama organizatora i drugih članova zločinačkog udruženja, nabavio kokain na području Afrike te su ga sakrili u mlazni zrakoplov u vlasništvu jednog trgovačkog društva čije poslovanje vodi prvookrivljenik.

Potom su zrakoplovom, kojim su upravljali Amerikanac kao pilot i Nigerijac kao kopilot, iz države Mali u Zagreb dopremili kokain. Prilikom pretrage zrakoplova pronađen je kilogram kokaina visoke kakvoće, navodi se u Uskokovom priopćenju.



USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, zaključuje se u priopćenju, u kojem se ne spominje Kolumbijca Cardonu, ali neslužbeno se doznaje da je riječ o povezanim osobama.

Podsjetimo, Cardona je uhićen nedugo nakon što je navodno avionom stigao u Hrvatsku, a Amerikanci sumnjaju da je on jedan od organizatora u međunarodnoj skupini krijumčara kokaina koja je dosad prevezla više stotina kilograma te droge.

U sklopu te istrage, koja je završila službenim sumnjičenjem Cardone za nekoliko kaznenih djela, američke vlasti su već zaplijenile jedan brod na kojem se nalazila pošiljka kokaina, čije se organiziranje povezuje s Cardonom.

Daljnjom istragom, a koja je podrazumijevala i nadzor Cardonine komunikacije, američki istražitelji su otkrili dvije stvari.

Najprije da se Cardona, među ostalim, koncentrirao na prebacivanje kokaina na područje Europe te da pritom surađuje s islamističkim terorističkim skupinama s područja Malija, koji, prema pisanju britanskih medija, dio svojih terorističkih aktivnosti financiraju pružajući zaštitu pošiljkama kokaina koje južnoamerički karteli preko tog dijela svijeta kasnije plasiraju u Europu, piše Jutarnji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI