‘Vlada će ozbiljno poraditi na demografskoj obnovi’

HDZ Osječko-baranjske županije

Održana tribina „Demografske mjere Vlade Republike Hrvatske“

Županijska organizacija HDZ-a Osječko-baranjske županije organizirala je danas tribinu s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nadom Murganić, na temu „Demografske mjere Vlade Republike Hrvatske“.

Ministrica se povodom tribine osvrnula na činjenicu kako napokon imamo ministarstvo koje se bavi vrlo značajnim demografskim pitanjima.
„Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike pripremilo je konkretne mjere koje će biti prepoznatljive i koje će se početi provoditi nakon 1. srpnja ove godine. To su sve mjere koje će biti na korist građanima i s kojima će se ulagati u naše ljudske resurse. Moramo stvoriti jednu pozitivnu klimu u kojoj će vladati osjećaj sigurnosti i u kojoj će nastupiti ekonomsko blagostanje te u kojoj će se mladi ljudi lakše odlučivati za stvaranje obitelji.“- rekla je ministrica danas Murganić.

Marin Strmota, državnih tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koji je ujedno i stručnjak za demografiju, rekao je da je napravljen skup mjera za koje u ovom ministarstvu vjeruju da će polučiti dobre rezultate.

„Krenuli smo s povećanjem rodiljnih naknada što će zasigurno pomoći mladim roditeljima, a u pripremi je niz drugih mjera i potpora. Kroz sljedeća dva tjedna osnovat ćemo Vijeće za demografsku revitalizaciju u kojem će biti više resornih ministara i stručnjaka kako bismo zajedno radili na izmjenama i dopunama zakona koji se tiču demografske obnove.“ – rekao je Strmota te naglasio kako je osnovni cilj gospodarski regionalni razvoj i zapošljavanje te da ova Vlada RH može puno toga učiniti za demografsku revitalizaciju.
Ivan Anušić, saborski zastupnik i načelnik Općine Antunovac, kao jedne od najuspješnijih općina u ovoj regiji, rekao je kako je Osječko-baranjska županija nažalost u najgoroj situaciji po demografskoj slici, ali da je Općina Antunovac po tom pitanju ipak jedan pozitivan primjer.

„Prema zadnjem popisu stanovništva bilježimo 4,07% povećanje broja stanovnika, imamo prirodni natalitet veći nego mortalitet. Nedavno smo otvoriti jednu jasličku skupinu u dječjem vrtiću u Antunovcu, uskoro ćemo otvoriti i drugu skupinu, a samo u prošloj godini na području općine rođeno je 40 djece. Uvijek se postavlja pitanja kako je nama to uspjelo u regiji koja nema pozitivnu demografsku sliku. Sve resurse i potencijale koje imamo na raspolaganju stavili smo u prvi plan i sustavno ih razvijamo 12 godina. Brojne mlade obitelji odlučuju se upravo za život u našem mjestu jer tu imaju sve što im je potrebno, a Općina čini sve kako bi oni bili zadovoljni. Ključ je u kontinuiranom ulaganju, prate se trendovi i natječaji fondova EU. Upravo to je ono što je potrebno Osječko-baranjskoj županiji i nikako ne prihvaćam tvrdnje da to nije ostvarivo i da se ne može jer Općina Antunovac je konkretan dokaz da se može.“ – zaključio je Anušić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI