Voditeljica kurikularne reforme pod istragom: Ministrica zahtijeva objašnjenje zašto nije došla na posao!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Povjerenstvo se sastalo dan uoči objave privremenih rezultata državne mature, a umjesto devet članova, sastanku je prisustvovalo njih šest.

Jasminka Buljan Culej u utorak se nije pojavila nije na radnom mjestu niti je prisustvovala sastanku Stručnoga povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjene na ispitima državne mature, čija je predsjednica.

Slijedom toga Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje dotične zaposlenice, piše Jutarnji list.

Podsjećamo, Buljan Culej bivša je savjetnica Pave Barišića, za čijega je ministarskog mandata izabrana predsjednicom Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Zbog sumnji u regularnost javnog natječaja, a na koje su upozoravali pojedini članovi Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, nova ministrica Blaženka Divjak najavila je provjeru transparentnosti natječajnog procesa. Do konačne odluke je li natječaj kojim je Culej stala na čelo Ekspertne skupine proveden regularno, provjerava se i iz kojeg je višeg razloga Culej izostala s posla i sjednice Povjerenstva 11. srpnja.

Povjerenstvo se sastalo dan uoči objave privremenih rezultata državne mature, a umjesto devet članova, sastanku je prisustvovalo njih šest. Prema potvrdi prisutnih članova, osim Culej, nedostajali su članovi Momir Karin i Ljiljana Klinger.

O izbivanju predstavnika Ministarstva sa sjednice je alarmirana ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je hitno poslala zamjene za izostale predstavnike Ministarstva, pa je vođenje Povjerenstva preuzeo državni tajnik Hrvoje Šlezak. Naknadnom provjerom pokazalo se da Buljan Culej tog dana (utorak) nije bila ni na radnom mjestu.



Navodno je Jasminka Buljan Culej svojim najbližim suradnicima povjerila kako je sastanak propustila zbog hitnog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem. Glavna tema je, pretpostavljaju oni, bila njezina budućnost unutar ključnog tijela za provođenje kurikularne reforme.

Naime, dolaskom nove ministrice Buljan Culej automatizmom je razriješena savjetničke uloge, a njezin ostanak na čelu skupine za kurikularnu reformu upitan je od starta. Razlog su upozorenja i sumnje u nepravilnosti koje iznose članovi Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, Vedran Mornar, Pero Lučin, Slobodan Uzelac i (bivši član) Josip Milat.

Paralelno s ovim očitovanjem, očekuje se i provjera je li članica istoga Povjerenstva Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u sukobu interesa, s obzirom na to da je član njezine uže obitelji pristupnik na državnoj maturi.

“Točna je informacija da je moje dijete ovogodišnji pristupnik na državnoj maturi, što sam u utorak jasno i otvoreno rekla pred svim članovima Povjerenstva. Pitala sam ih je li to potencijalni sukob interesa, a odgovorili su da nije“, objašnjava Žarković Pečenković, koja je isto pitanje postavila i pravnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

O ovome pak slučaju u Ministarstvu kažu: “Ako postoje osnovane sumnje u neregularnost, Ministarstvo će po primitku prijave te navode dodatno provjeriti.“ Dodaju da je Stručno povjerenstvo za odlučivanje o pragovima za ocjene na ispitima državne mature za školsku godinu 2016./2017. imenovao tadašnji ministar Barišić, a ministrica Divjak po stupanju na dužnost nije revidirala tu odluku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI