Vojni analitičar i zastupnik u klubu SNS-a bit će novi veleposlanik Srbije u Rusiji

commons.wikimedia

Miroslav Lazanski vojni analitičar i zastupnik u klubu Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Srbije bit će novi veleposlanik Srbije u Rusiji, javile su Novosti.hr

Prijedlog o imenovanju Lazanskog za šefa srbijanskog diplomatsko – konzularnog predstavništva u Moskvi usvojen je na prošlotjednoj sjednici Vlade Srbije. On će na tom mjestu naslijediti Slavenka Terzića, kojem je još 2017. istekao četverogodišnji mandat.

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu, a nećak je Biljane Plavšić, bivše predsjednice Republike Srpske koja je u Haagu osuđena na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina, genocida, i zločina protiv čovječnosti u BiH. S prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj i početkom Domovinskog rata Lazanski je tražio način za odlazak iz Zagreba. Predlagao je zapovjedniku JNA Veljku Kadijeviću da vojska izvrši vojni puč, smatrajući da “I to bi bilo bolje od ovog krvavog raspada”, čime je zapravo nagovarao generala JNA da zaobiđe zapovjednu strukturu.

Lazanski bi trebao biti samo prvi u nizu kadrovskih promjena u srbijanskoj diplomatskoj mreži, s obzirom na to da su rok službe probili veleposlanici u skoro polovini od 69 ambasada, koliko ih Srbija ima po svijetu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI