Vrdoljak: ‘Prijava protiv mene temelji se na lažnom iskazu i ja ju odbacujem’

Photo: Borna Filic/PIXSELL

U sjedištu Hrvatske narodne stranke (HNS), njen predsjednik Ivan Vrdoljak održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je vrlo odlučno demantirao optužbe koje je protiv njega iznio član uprave Nuklearne elektrane Krško, Hrvoje Perharić. On je protiv Vrdoljaka podnio kaznenu prijavu u kojoj navodi kako je Vrdoljak prijetio njemu i njegovoj obitelji.

Prijava se temelji na lažnom iskazu i to ću dokazati na sudu. Odbacujem prijavu, ali poštujem hrvatsko pravosuđe i institucije Republike Hrvatske pa ću se braniti. Nikada nisam prijetio ničijoj obitelji jer je obitelj za mene svetinja”, rekao je novinarima u petak ujutro Vrdoljak te objasnio kako je do spora s Perharićem došlo zbog kršenja međunarodnog ugovora Hrvatske i Slovenije oko upravljanja nuklearnom elektranom.

Udio u Krškom je neravnomjeran. Slovenska strana drži 61%, a hrvatska tek 23%. Zbog toga smo izgubili dvije milijarde kuna što je ekvivalent trećini proračuna grada Zagreba!”, objasnio je svoj spor s Perharićem predsjednik HNS-a i dodao kako je samo htio zaštiti radna mjesta u Hrvatskoj.

Perharić je dao lažni iskaz, a ja sam štitio nacionalni interes. Ovim napadom on želi zaštititi svoju poziciju. Danas pozivam medije i institucije Republike Hrvatske da istraže ovaj slučaj i da utvrde poštuje li se međunarodni ugovor”, kazao je. U posljednjih 14 godina, otkako je Perharić tamo, Hrvatska je u gubitku, smatra Vrdoljak te dodaje kako su mu interesi Hrvatske uvijek prije njegovih vlastitih i da ovo nije prvi put da je to tako.

Na novinarsko pitanje, ako je sve laž, zašto je podignuta optužnica protiv njega, Vrdoljak je odgovorio kako mu nije prijetio preko telefona te da na sud nisu pozvana njegova tri svjedoka. Detalje, zbog sudskog postupka koji je u tijeku, nije htio otkrivati. Odgovorio je i zašto se o ovome problemu nije očitovao ranije.



Ovo mi je adresirano 2015. i pisalo se o tome tada”, komentirao je kratko te dodao da Perharić nije smijenjen zato što slovenska strana to ne želi.

Hrvatska politika će radije izgubiti milijarde kuna nego priznati da je bivši ministar pogriješio i da je loše radio svoj posao”, rekao je.

Nemam izlist poziva, ni snimke razgovora. Nisam prijetio obitelji, samo sam pozvao na odgovornost čovjeka koji uništava radna mjesta u Hrvatskoj”, zaključio je Vrdoljak.

Na kraju konferencije prokomentirao je slučaj rafinerije u Sisku rekavši kako suradnjom oko Ine nije zadovoljna ni hrvatska strana, ni mađarski MOL te da je u tijeku proces pronalaska novog partnera.

Komentirao je i najavu SDP-a o održavanju referenduma za reviziju Vatikanskih ugovora:

I to je međunarodni ugovor. Proučite ga. Da bi se on promijenio, potrebna je suglasnost obje strane. Mogao bi biti redigiran na bolje, no ne referendumom. Referendum bi bio savjetodavan i stoga je ovo još jedan oblik SDP-ova populizma. Valja im prvo pobijediti na izborima.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI