Vrhovni sud odbacio je USKOK-ov zahtjev za izuzećem Turudića

0
436
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa odlučio je o zahtjevu USKOK-a za izuzeće od obavljanja sudske dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zagrebu i predsjednika sudskog vijeća suca Ivana Turudića u kaznenom predmetu koji se vodi pred županijskim sudom protiv bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel, piše N1.

USKOK traži Turudićevo izuzeće jer Turudić odbija potpisati nagodbu koju je tužiteljstvo postiglo s poduzetnikom Željkom Žužićem optuženim da je dao 100.000 eura mita Lovrić Merzel. Nagodba se odnosi na uvjetnu kaznu – godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine što Turudić smatra preblagom kaznom i odbija potpisati sporazum.

Loading...

U obrazloženju odluke, kako je priopćio Vrhovni sud, ukazuje se na to da bi predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske odlučivao jednom odlukom o zahtjevima za izuzeće ako bi oni bili postavljeni u odnosu na jednu osobu koja je istovremeno predsjednik suda i sudac koji postupa u konkretnom predmetu te u odnosu na drugu osobu koja je zamjenik predsjednika suda.

No, ovdje nije riječ o takvoj situaciji jer zahtjev za izuzeće nije postavljen i u odnosu na zamjenika predsjednika suda pa se zato predsjednik Vrhovnog suda Republika nije upuštao u sadržaj zahtjeva. Nema nikakve pravne zapreke da zamjenik predsjednika suda ovdje odluči o zahtjevu za izuzeće jedne osobe koja je istovremeno predsjednik suda i sudac koji postupa”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.