Vučić: ‘Kinu i Srbiju veže čelično prijateljstvo’

screenshot

Kina ne priznaje neovisnost Kosova, dok Srbija podupire politiku "jedne Kine".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je u Pekingu, gdje sudjeluje u radu foruma “Pojas i put”, razgovarao s kineskim šefom države Xi Jinpingom i zahvalio za sve što su Kina i njezin predsjednik uradili za Srbiju, naglasivši da dvije zemlje “vezuje čelično prijateljstvo”.

“Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo. Veliku zahvalnost dugujemo i vama osobno i Kini za sve što ste uradili za Srbiju”, rekao je Vučić, objavljeno je na Instagram nalogu “Budućnost Srbije”.

Kineski predsjednik istaknuo je da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Incijative “Pojas i put”, te da dvije zemlje u tom okviru trebaju unaprijediti suradnju “radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane”

Kineski mediji izdvojili su da je Vučić “izrazio čvrstu podršku” Inicijativi “jer je ona donijela pravi benefit građanima Srbije”, javila je Radio televizija iz Pekinga, navodeći da je u fokusu tijekom šestog susreta Vučić-Jinping bila gospodarska suradnja dvije zemlje te rješavanje problema Kosova.

Kina ne priznaje neovisnost Kosova, dok Srbija podupire politiku “jedne Kine”.



Vučić je rekao i da će Srbija, kao lojalni prijatelj Pekinga, podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

On je o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa razgovarao i s Vangom Huningom, članom Stalnog odbora Politbiroa CK KP Kine, a govorio je i na panelu KP Kine “Povezivanje među ljudima”, održanom uoči početka Drugog foruma “Pojas i put”.

Vučić je istaknuo kako je Srbiji važna suradnja s Kinom, jer se radi o velikoj sili koja se, za razliku od drugih, prema malim zemljama odnosi s poštovanjem, navodi RTS.

Podsjetivši da je Srbija na putu ka EU, Vučić je naglasio kako Kinu “odlikuje nešto što posebno”, za razliku od drugih velikih sila. “Kada govorite sa velikim silama Zapada uvijek postoji neka vrsta pritiska s kojim se suočavate, a kada razgovarate s Kinom i njezinim liderima – suočeni ste uvijek s poštovanjem”, citirali su beogradski mediji izvatke iz Vučićeva obraćanja na panelu KP Kine.

Ako Peking nastavi i zadrži taj pristup prema malim nacijama i zemljama, stajalište poštovanja i međusobnog uvažavanja, “to je nešto što čitav svijet želi vidjeti i steći će nove prijatelje i ljude koji će podržavati kineske ideje”, istaknuo je Vučić.

“Danas možete vidjeti da, iako suočena s velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i gospodarskih konkurenata sa Zapada, Kina ne samo da postaje sve moćnija već ima sve više prijatelja širom svijeta”, istaknuo je Vučić.

On je najavio spremnost Srbije da nastavi “odličnu suradnju” koja postoji između dvije države.

On je podsjetio je da je Srbija bila “među prvim zemljama” koje su potpisale inicijativu “Jedan pojas, jedan put” i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, napravila velik iskorak.

Vučić je pozvao kineskog predsjednika u posjet Srbiji.

Tijekom prvog dana boravka državnog izaslanstva Srbije u Pekingu, predstavnici dviju država potpisali su više sporazuma i memoranduma o suradnji u gospodarstvu i infrastrukturi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI