Vučić od vojske i policije zatražio prekid kontakta s Kosovom

Screenshot

Ivica Dačić ocijenio je da je šef države “suočen s opstrukcijom” planiranog posjeta Kosovu i s prijetnjama

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima, nakon poruka iz Prištine da nije dobrodošao na Kosovo 8. i 9. rujna, objavila je u petak Radio-televizija Srbije (RTS).

Vučić je vojsci zapovijedio, a od policije i tajne službe BIA-e zatražio da prekinu kontakte s kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnikom koji djeluje na Kosovu.

Ovih se dana nagađalo da će Vučić odustati od puta u Bruxelles gdje je u petak predviđen nastavak razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

No, ipak je otputovao u eurposku prijestolnicu, ali će se najvjerojatnije sastati samo sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, prenosi RTS.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je šef države “suočen s opstrukcijom” planiranog posjeta Kosovu i s prijetnjama, što “pokazuje da se ne želi mirovni sporazum”.



Dačić je potvrdio da će se  Vučić sastati s Mogherini, a da drugi sastanci ovise o okolnostima. “Vučić je inteligentan i neće sigurno dozvoliti da se odgovornost (za izbjegavanje sporazuma) podijeli i na Srbiju. Sudjelovat ćemo u dijalogu, u razgovoru s Mogerini, da netko ne kaže da i Srbija opstruira mirovni proces”, rekao je Dačić.

On je ukazao kako “pojedine utjecajne” članice međunarodne zajednice ne žele postizanje sporazuma na Kosovu i uputio vrlo oštru poruku vlastima u Prištini.

Mi jesmo za dogovore, ali upozoravam sve i u ime Vučića i u ime vlade da se ne igraju vatrom i da ništa ne pokušavaju kada je riječ o posjetu Vučića našem narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić.

Vučićev posjet Kosovu u subotu i nedelju doveden je u pitanje nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, koji je, kao starateški resurs, jedna od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je nedavno uhićen pri ulasku na Kosovo zbog navodno neusuglašenih administrativnih odluka i dozvola posjeta.

Ne znam dolazi li Vučić na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog – nema zbog čega ići na Gazivode i ne zna se dolazi li”, prenijeli su poruku Veseljija beogradski mediji.

Dužnosnici Srbije i Kosova uobičajeno najavljuju posjete, što obje strane često koriste kao instrument opstrukcije i dodatnog zaoštravanja odnosa. Osim političara, žrtve zabrana u posljednje su vrijeme bili i sportaši, intelektualci, nevladine udruge i politički analitičari.

Vučić će konačnu odluku o odlasku na Kosovo donijeti u četvrtak navečer, tvrde beogradski mediji, pozivajući se na njegove bliske suradnike.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI