Vučić stiže u kontroverzni posjet Kosovu

Mjere sigurnosti pojačane su u subotu na sjeveru Kosova zbog kontroverznog dolaska predsjednika Srbije Aleksandara Vučića u dvodnevni posjet srpskoj zajednici, javljaju srbijanski mediji.

Posjet Kosovu bio je upitan nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodoopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, strateškog resursa i jedne od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Priština se, unatoč ranijoj zabrani, suglasila sa zahtjevom Beograda da Vučić posjeti Gazivode, i to na prijedlog SAD-a, izvijestili su beogradski mediji.

Prištinska glasila u subotu prenose tek tehničke informacije o Vučićevu posjetu, uz iznimku lista Koha Ditore koji navodi da se kosovska vlada ponizila, promjenivši stajalište i suglasivši se s agendom koju je nametnuo Beograd.

Prema izvješćima Radio-televizije Srbije, konvoj kosovske policije upućen je na granični prijelaz Brnjak preko kojeg će Vučić ući na Kosovo.



Na putu do jezera Gazivode pojačane su policijske snage, a specijalne postrojbe s psima-tragačima provjeravale su prostor oko jezera.

Vučić će posjet početi obilaskom Gazivoda i naselja Zubinog Potoka na sjeveeru Kosova, a potom razgovarati s mještanima sela Ibarsko Postenje, Lešak i Leposavić. Tijekom večeri sastatat će se s političkim predstavnicima Srba u Zvečanu, najavljeno je iz Vučićeva ureda.

Srbijanski ministar obrane Aleksnadar Vulin, kojeg oporba vidi kao jednog od “Vučićevih trbuhozboraca”, ocijenio je “velikom diplomatskom pobjedom” činjenicu da će predsjednik Srbije, poslije jučerašnjeg burnog dana u Bruxellesu gdje se odbio sastati s kosovskim izaslanstvom, u subotu i nedjelju ipak posjetiti Kosovo i ohrabriti srpsku zajednicu uoči mogućeg povijesnog rješenja između Srba i Albanca.

Vučić je u petak navečer rekao kako nije “nikakav ovan na brvnu” i uvjeren je da posjet može proći mirno jer “incidenti nisu ni u interesu Albanaca”.

Upitan kakav će biti scenarij ako se kosovska policija pojavi na jezeru Gazivode, kazao je kako vjeruje da se to neće dogoditi i da Beograd želi uspostaviti “puno više povjerenja između Srba i Albanaca”.

Zbog poruka Prištine da nije dobrodošao na Kosovo, Vučić se u petak u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna.

Pregovori u petak izazvali su znatno veće zanimanje od uobičajenog nakon što je ovoga ljeta u javnost plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija, kao “povijesnom” rješenju sukoba između Srba i Albanaca.

Vučić je zadnjih tjedana govorio o “razgraničenju” s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI