Vučića dočekala predsjednica i prosvjedi!

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država, ali je prije toga ukazao i na neka raizlaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike. U Zagrebu su na snazi jake mjere sigurnosti. Snajperisti i policija u civilu čuvat će Vučića.

Vučić je na Franju Tuđmana sletio oko 10 sati, nakon čega je odmah krenuo prema Pantovčaku na susret s Kolindom.

Odsvirale su se himne, nakon toga je Vučić pozdravio Kolindinu gardu. “Mi smo garda hrvatska”, odjekivalo je Pantovčakom.

Kolinda i Vučić su se nakon fotografiranja povukli na razgovor.

Već u 9 sati započelo je okupljanje na glavnom zagrebačkom Trgu, okupljaju se udovice i veterani koji prosvjeduju protiv Vučića.



“Ovdje sam danas iz puno razloga, a glavni razlog je da upozorimo hrvatski narod i u domovini i u iseljeništvu da je hrvatska država jako, jako ugrožena i da se odmičemo od vrijednosti za koje smo se borili u Domovinskom ratu – državnu slobodu, samostalnost, pravo građana na svoje mišljenje, slobodu govora, pravo na rad i život u svojoj domovini i na kraju krajeva da poručimo našim političarima da su nas Srbijanci i Beograd u prošlom stoljeću nekoliko puta doveli u situaciju da budemo njihovi sluge”.

“Mnogi ljudi nisu svjesni da međunarodna zajednica i velike sile nisu odustale od stvaranja određene zajednice na prostoru bivše Jugoslavije. To je oduvijek njihov plan, zato su se i borili protiv hrvatske države. Taj plan opet kreće kroz Europsku uniju”, izjavio je jedan od prosvjednika, koji je držao transparent pokreta Spasimo Hrvatsku ‘Stjepan Radić nakon atentata na hrvatske narodne zastupnike u Beogradu 20. lipnja 1928.: Nikada više u Beograd, ni s Beogradom’.

“Odnosi sa Srbijom trebaju biti raščišćeni i mora se jasno reći što je bilo u prošlosti. Nema veze radi li se o Drugom svjetskom ratu ili Domovinskom ratu. Moramo znati kad je sve počelo, 1918. godine, kad je Beograd dobio Hrvatsku kao poklon nakon Prvog svjetskog rata. Hrvatski narod tada nije bio spreman za vlastitu državu, ali je bio spreman dijeliti državu s drugima”, zaključio je stariji gospodin na prosvjedu.

Ako je Vučić uvjetovao da ne bude prosvjed na Markovu trgu onda je i to sramotno kao i Vučićeva velikosrpska politika”, rekao je HDZ-ov zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić koji je došao na prosvjed.

“Nitko nema pravo mirno gledati provođenje zločinačke politike”, poručuje predstavnica udovica.

Prosvjednici puštaju ratne govore Aleksandra Vučića.

U 11 sati završio je prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu, prosvjednici bi uskoro trebali krenuti prema Markovu trgu, no kod Kamenitih vrata dočekat će ih policijska blokada. Reporteri javljaju da ima prvedenih, no iz policije zasad nema službene potvrde.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI