Vučićev prijatelj Putin u Beograd stiže za Srpsku novu godinu, a donosi i vojne darove

screenshot

Vladimir Putin u Srbiju konačno stiže 13. siječnja 2019., hvali se Informer i tvrdi da su informaciju dobili od dobro obaviještenih diplomatskih izvora. S obzirom na to da je spomenuti dnevni list omiljeno Vučićevo propagandno sredstvo, informaciju su najvjerojatnije dobili od njega samoga.

Putin će u Beogradu s Vučićem potvrditi i dogovor o isporuci borbenih helikoptera ‘Mi-35’, doznaje Informer. S obzirom da su u Hrvatsku u petak stigli američki Black Hawk helikopteri, u subotu je vučić izvadio svojeg helikopterskog asa iz rukava.

Putin i Vučić će, osim o naoružavanju razgovarati i o ekonomiji i zajedničkim gospodarskim projektima, ruskim investicijama, infrastrukturi, ali i o pronalaženju riješenja za Kosovo i Republiku Srpsku. Blago nama.

“Važna tema biće nastavak vojno-tehničke saradnje, koja se dosad pokazala odličnom. Putin namerava da sa Vučićem ‘overi’ dogovor o isporuci četiri borbena helikoptera ‘Mi-35’, ali i transportnih helikoptera Mi-17. Već se podrazumeva da je Moskva za Beograd spremila posebne, specijalne uslove, koji znače da će cene biti znatno niže od tržišnih” prenosi Informerov izvor.

Putinov dolazak u Srbiju jučer je potvrdio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na sastanku s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Predsjednik Vučić je rekao da je za Srbiju izuzetna čast da ponovo ugosti Putina i da će Beograd pokazati svu širinu srpskog gostoprimstva.



Vojni komentator Miroslav Lazanski za Informer kaže da su helikopteri ‘Mi-35’ vrhunske borbene mašine i da su daleko bolji od, recimo, američkog ‘black hawka’, koji je NATO dao Hrvatima.

“Helikopteri ‘Mi-35’ su vrhunske borbene letelice i daleko su naprednije od ‘blek hoka’. Amerikanci svojim saveznicima ne daju baš najbolju opremu, za razliku od Rusa”, podvlači Lazanski.

Politikolog Aleksandar Pavić ocjenjuje da je Putinov dolazak u Srbiju uvijek odlična ‘vest’.

“On je svakako najveći prijatelj kog Srbija danas ima u svetu. Putin će ponuditi našoj državi sve ono što je Beograd spreman da prihvati, pa i više od toga. Takođe, ne bi bilo iznenađujuće da iskoristi priliku i za susret sa Dodikom, bilo u Beogradu, bilo u Banjaluci. Potencijal srpsko-ruske saradnje nije ni izbliza ispunjen, a ovo će biti još jedna prilika da se on dopuni”, zaključuje Pavić.

Ruski izaslanik u OEBS-u Aleksandar Lukaševič upozorio je da se na Kosovu i Metohiji krši Rezolucija Ujedinjenih naroda 1244 tako što se u bazi ‘Bondstil’ vrše pripreme za transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku.

“Pokušaji skretanja sa dogovorenog puta rešenja za Kosovo i ohrabrivanje ambicije Prištine za stvaranje kvazidržave neće pomoći da se reši sukob na Kosovu. Samo će podstaći tenzije na Zapadnom Balkanu”, ističe Lukaševič.

U namjeri da pariraju Srbiji i Rusiji, SAD su odlučile da Hrvatskoj doniraju dva helikoptera  Black hawk. Riječ je o novoj verziji ovog helikoptera, a njihova ukupna vrijednost zajedno s opremom i rezervnim dijelovima iznosi 53 miliona dolara.

Washington je Zagrebu već donirao 16 helikoptera Kiowa, a nedavno su kupili i 12 aviona ‘F-16’. Miroslav Lazanski, komentirajući ove navode, kaže da postoje neprovjeerene informacije o mogućem prodoru Hrvata kod Brčkog i podjele RS na dva dijela, ali da su to samo spekulacije:

“Srbija nije više tako slaba da bi to moglo tek tako da prođe. Takva akcija zahteva pripreme i gomilanje snaga, koji ne bi mogli da prođu nezapaženo”, halucinira Informer.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI