Zabijelila se Hrvatska, upaljen crveni alarm zbog vjetra i poledice

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

Do jutros u 7 sati najviše je snijega napadalo u Delnicama gdje je izmjereno 17 centimetara, a u Slunju su izmjerena dva centimetra manje, no riječ je o ‘starom’ snijegu.   Novih pet centimetara snijega palo je u Sisku, u Hrvatskoj Kostajnici izmjereno je 6 centimetara, Kutini četiri, Požegi tri, Slavonskom Brodu i Bjelovaru dva, Zagrebu i Krapini jedan…

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima pa treba biti oprezniji pri izlasku na ulicu.  U istočnim predjelima i na Jadranu će biti kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna. Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 °C, samo na jugu i na otocima ponegdje viša.

Upravo poledica i jak vjetar uzrok su što je DHMZ izdao crveno upozorenje za područje Like i Kvarnera što označava izuzetno opasno vrijeme po stanovnike tih područja. Narančasto upozorenje izdano je za Istru, Dalmaciju i sam jug zemlje, a žuti alarm izdan je za središnju i istočnu Hrvatsku te Kninsko područje.

 U nastavku tjedna porast temperature. Kiša, snijeg, munje i gromovi u istom danu?



S prostranom anticiklonom proteklih je dana sa sjevera i sjeveroistoka stizao hladan zrak, no već jučer poslijepodne hladnu zračnu masu polako je počela zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.

Pod težinom snijega, ali i leda mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica. U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima. Na Jadranu i u predjelima uz njega uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom past će i obilnija oborina, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.

U srijedu će utjecaj ciklone slabjeti, oborina će biti sve manje, a u nastavku tjedna izgledan je porast temperature. Do večeri je vrlo velika vjerojatnost smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika – slabljenje vjetra, većinom i prestanak oborina, stanjivanje oblačnog sloja, ponegdje i djelomično razvedravanje, osobito na srednjem Jadranu. No, prije toga, zanimljivo je spomenuti kako neki na sjevernom Jadranu, osim bure, mogu doživjeti i relativno rijetke pojave u istome danu – i kišu i snijeg, a i munje i gromove!?, piše Zoran Vakula za HRT.

Od srijede do vikenda oborine će biti rijetke, i u malim količinama. Štoviše, na većini Jadrana će i sasvim izostati jer će prevladavati sunčano, a sve više sunčanog vremena bit će i u kopnenom području. Snježni pokrivač će se topiti jer će temperatura zraka ponovno porasti pa će jutarnjih “minusa” biti rijetko gdje.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste: A1 na dionici Karlovac-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb, staru cestu kroz Gorski kotar – DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Gračac. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme, javlja HAK.  Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri, i obrnuto (zbog zimskih uvjeta i vjetra).

Samo za osobna vozila otvorene su (zbog vjetra): dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8). Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana prometa dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

HAK podsjeća kako je zimska oprema obavezna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI