ZABILJEŽEN SLUČAJ GROZNICE ZAPADNOG NILA U VARAŽDINU: ‘Očekujemo i nove slučajeve zaraze’

obv.hr

Liječnici tvrde da se teži oblik bolesti razvije tek u manje od jedan posto bolesnika

Opasni virus kojeg prenosi ubod zaraženog komarca stigao je i u Varaždinsku županiju, piše eVaraždin. Iz Opće bolnice Varaždin potvrdili su  da je Groznica Zapadnog Nila i tamo prisutna.

Do sada je zabilježen samo jedan slučaj zaraze, međutim očekuju se i novi slučajevi tijekom idućih nekoliko mjeseci. A u slučaju pojave ozbiljnijih simptoma, svakako je potrebno potražiti liječničku pomoć, istaknula je voditeljica Odjela za infektologiju iz Opće bolnice Varaždin, Elizabeta Dvorski za eVaraždin.

Prosječna inkubacija bolesti je oko 2-14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima ljetne gripe – povišena temperatura, bolovi u cijelom tijelu, opća slabost, moguće je povraćanje, proljev, pojava osipa po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećani limfni čvorovi, može se javiti mutniji vid i blaža glavobolja. Navedeni simptomi traju uglavnom nekoliko dana, bez značajnijih patoloških promjena u laboratorijskim nalazima, te prolaze uz simptomatsko liječenje’, dodala je Dvorski za eVaraždin.

Liječnici tvrde i da se teži oblik bolesti razvije tek u manje od jedan posto bolesnika, a uglavnom se radi o starijim bolesnicima i onima s kroničnim bolestima. U tim slučajevima bolest dulje traje, oporavak je spor ili nepotpun, a moguć je i smrtni ishod.

U Hrvatskoj od virusa Zapadnog Nila preminula jedna osoba, a prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo, zabilježeno je 26 slučajeva zaraze.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI