ZADARSKA ŽUPANIJA: Desetak požara prijeti kućama i prometu

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija

Sedam protupožarnih aviona od ranog jutra gasi požar koji je izbio noćas oko 3.15 kod Turnja u Zadarskoj županiji, gdje se vatra približila kućama.

I dalje su aktivni požari u Šibensko-kninskoj županiji na području Svilaje, Promine i Kistanja. Uz požar u Turnju, desetak drugih požara gori mahom na benkovačkom području, ali i kod Pakoštana, Vrane i Svetog Filipa i Jakova.

Protupožarne snage su na terenu, no nakon jučerašnjeg dana tijekom kojeg je u gašenju sudjelovalo više od 100 vatrogasaca iz nekoliko županija, danas očekuju mirniju situaciju.

Zračne snage na požarištima u Zadarskoj županiji

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz zemuničke vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” od ponedjeljak ujutro angažirane su na više požarišta u Zadarskoj županiji, a najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja, gdje je vatra došla do kuća.



Na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Tijekom jučerašnjeg dana, napominje MORH, zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom  (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 242 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).
Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI