ZAHTJEV ZA REFERENDUMOM: U srijedu će se znati jesu li inicijative uspjele

Dvjema građanskim incijativama – “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” istječe dvotjedni rok za prikupljanje potpisa o raspisivanju referenduma kojima bi se tražilo referendumsko izjašnjavanje građana i građanki naše zemlje o otkazivanju Istanbulske konvencije te o promjenama izbornog sustava. U ovom trenutku ne zna se je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

“O brojkama još ne možemo govoriti. Zadnji je dan i svi su još koncentrirani na prikupljanje potpisa”, kazala je Večernjem čelnica udruge “U ime obitelji” Željka Markić.

“Ljudi cijeli vikend punom parom rade na prikupljanju potpisa tako da nam posao njihovog prebrojavanja tek predstoji. Čim istekne rok za potpisivanje, knjige s potpisima iz cijele Hrvatske počet će se slati u Zagreb gdje će biti obavljeno konačno prebrojavanje potpisa. Vjerujem da bismo u srijedu javnost mogli obavijestiti o konačnom broju prikupljenih potpisa. A mi očekujemo, nadamo se i vjerujemo da ćemo imati dovoljan, odnosno potreban broj potpisa” rekla nam Večernjem listu koordinatorica inicijative “Istina o Istanbulskoj” Kristina Pavlović navodeći da su u petak imali više od 300.000 prikupljenih potpisa ne uzimajući u obzir sve podatke jer oni iz niza manjih mjesta do tog trenutka nisu bili ni stigli.

Prema tome, sredinom tjedna moglo bi se znati jesu li i jedna i druga referendumska inicijativa uspjele u svojem naumu ili su doživjele poraz.

Kako su naveli, planiraju ustavnu tužbu protiv Rijeke i Zagreba, te su se u više navrata požalili na opstrukciju rada.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI