HAŠKI SUD PRESUDIO! Hrvatska je provodila udruženi zločinački pothvat u BiH

Snimka zaslona

 

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, prenosi HRT.

Jadranku Prliću odbijena je žalba i potvrđena kazna zatvora od 25 godina. U to vrijeme uračunava se i njegovo vrijeme provedeno u zatvoru.

Valentinu Ćoriću sud odbija poništiti presudu i naložiti ponovno suđenje te odbacuje žalbu te potvrđuje kaznu od 20 godina zatvora i uračunava u to vrijeme provedeno u pritvoru.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici Slobodanu Praljku, bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a, odbilo poništenje presude. Osuđen je na 20 godina. Nakon presude Praljak je popio otrov (više pročitajte ovdje)



Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je i 20-godišnju kaznu zatvora Milivoju Petkoviću, a Valentinu Ćoriću na 16 godina. Načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću također je potvrđena kazna od 10 godina zatvora.


Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Sažeo je ukratko zaključak Žalbenog vijeća i kazao da usmeni nije dio službene i mjerodavne pisane presude žalbenog vijeća koja će biti podijeljena stranama u postupku. Događaji o kojima govorimo bili su u vremenu od 1991. do 1994. godine u osam općina i zatočeničkim centrima u Bosni i Hercegovini, kazao je Agius.

Rušenje starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće u srijedu na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude , kazao je predsjedavajući sudac Carmel Agius.

Brojni čimbenici pokazuju da je Hrvatska kroz HVO imala ovlasti nad ovim općinama te utvrđuje da su Pušić, Prlić, Stojić, Praljak, Petković i Ćorić bili neuspješni u tvrđenju da je Raspravno vijeće pogrešno došlo do tog zaključka.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je HVO zatočio dvije kategorije Muslimana, muškaraca, koji su trebali biti zaštićeni Ženevskim konvencijama. Kada je riječ o Muslimanima koji su bili članovi HVO-a, Stojić, Praljak, Petković i Ćorić navode da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici protiv pripadnika vlastite vojske. Žalbeno vijeće smatra da je u ovom slučaju Raspravno vijeće na ispravan način uzelo u obzir činjenicu da su ti Muslimani pripadali snagama HVO-a, ali ne uzimajući u obzir samo njihovu nacionalnost. Budući da je ta pripadnost važna Žalbeno vijeće smatra da pogreška nije utvrđena.

U žalbenom vijeću su i Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, Amerikanac Theodor Meron i Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI