“Zapanjena sam razinom debate oko Istanbulske konvencije”

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Neki su osjetljivi na pitanja kojima se bavi Konvencija, ne trebaju se dizati tenzije nego ljude treba informirati kako bi se zajednički složili oko ratifikacije

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko gostovala je u Novom danu N1 televizije i govorila o tome koja će biti tema razgovora predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i premijera Andreja Plenkovića, kako gleda na posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, te što misli o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

“Ne bih išla u daljnje špekulacije o tome o čemu će premijer razgovarati s Junckerom. Premijer Plenković ima svoj način rada, došao je objasniti Junckeru o čemu se radi i kako bi se spustile tenzije i problem sa Slovenijom riješio na diplomatski način kako oko toga ne bi bilo više prijepora.

Moji kolege u Europskom parlamentu nisu baš bili dobro upućeni u sve što se događa do samog obraćanja i rasprave. Svaka zemlja ima svoje probleme, a na nama je da objasnimo kako smo se našli u ovoj situaciji i što Slovenija traži”, rekla je Zovko koja smatra  da hrvatska politika nije zakazala. “Svaka zemlja rješava svoja pitanja, ne idu u pojedinosti. Mi smo previše koncentrirani sami na sebe. Pitanje će se rješavati na bilateralnoj osnovi. Zemlje su ulazile u EU s problemima koji su se rješavali bilateralno. Zemlje dok postoje imaju problematične sporove i granice. Izazivati tenzije, to Europa ne želi. Nastavak proširenja neće biti nastavak problematike atmosfere EU-a. Žele da se problemi rješavaju dijalogom kako EU i nalaže”, rekla je Zovko koja je komentirala i uvjete koje buduće zemlje članice moraju ispuniti.

“Nije lako, ali nikada nije bilo lako. Sama činjenica da su aplicirale znači da su spremne na bolne rezove. Europa želi te zemlje, želi ih prihvatiti i ne ostaviti ih nekim trećim silama koje bi utjecale na svijest ljudi i odvraćale ih od EU-a. Gledam na to s optimizmom, oduvijek je bila ta šansa i zna se kakve su reforme potrebne da se postane punopravna članica EU-a”, kazala je.

O posjetu Aleksandra Vučića



“Gledajući izvana uvijek je dobro da ima posjeta, da se problemi rješavaju otvoreno, Hrvatska je pokazala džentlmenski odnos. Sada ostaje na Srbiji da ovaj posjet iskoristi za unutarnje preispitivanje i da Hrvatskoj vrati ono što tražimo od nje. U budućem rješavanju pomirbe u JI Europi Hrvatska mora igrati proaktivnu ulogu i razgovarati i učiti ostale zemlje što trebaju raditi”, smatra Zovko koja je otkrila i što misli o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

“Malo sam bila zapanjena razinom debate oko Konvencije, ja sam apsolutno protiv nasilja nad ženama i na nju tako gledam. Neki su osjetljivi na pitanja kojima se bavi Konvencija, ne trebaju se dizati tenzije nego ljude treba informirati kako bi se zajednički složili oko ratifikacije. Na nama ostaje hoćemo li je ratificirati ili ne, ali kroz korektno informiranje. Opasnosti koje ona donosi, poput pitanja rodne ideologije koje je nametnuto kao nešto strašno što bi se dogodilo ako je ratificiramo… U Bosni se nije dogodilo ništa loše u ovih 6 godina od kad je Konvencija ratificirana”, zaključila je Željana Zovko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI