‘Zbog HDZ-a smo manja država nego u vrijeme Jugoslavije’

Patrik Macek/PIXSELL

"HDZ se voli nazivati domoljubnom, stožernom strankom, ali nije pokazao i dokazao da mu je stalo do hrvatskih interesa osim zastave i ruke na srcu"

“Danas smo manja država nego što smo bili u Jugoslaviji 1990. godine. Nemamo osnovne temelje suverenosti”, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak gostujući u emisiji Novi dan na N1 televiziji.

“HDZ se voli nazivati domoljubnom, stožernom strankom, ali nije pokazao i dokazao da mu je stalo do hrvatskih interesa osim zastave i ruke na srcu. Svi drugi interesi su zanemareni i mi smo manja država nego što smo bili u Jugoslaviji 1990. Nemamo osnovne temelje suverenosti. Nemamo obrambeni mehanizam, a 90-e smo se uspjeli obraniti iako nismo bili samostalni.

Bili smo ekonomski sposobni, izborili smo samostalnost. Imali smo jedan kroz jedan kompletno vlasništvo, to je doista bilo naše – od banaka, preko energetike, do brodogradnje, svih strateških pozicija. Danas na prste jedne ruke možemo nabrojati što je ostalo. Dužni smo, više nitko ne zna koliko. Cijela bivša država bila je dužna 25 milijardi dolara. Cijela država! Sve u zadnjih 25 godina je stvoreno kreditom, na dug koji će netko morati platiti”, rekao je šef HSS-a Krešo Beljak za N1.

Najavu Vlade da će od MOL-a otkupiti dionice Ine Beljak naziva marketinškim potezom. ‘Kada ste izgubili arbitražu, a nema nikakvog daljnjeg plana… PR-ovci su sjeli za stol i razmišljali kako sanirati štetu. I tako premijer slavodobitno na Badnjak urbi et orbi objavljuje da ćemo vratiti Inu u hrvatske ruke. Što god to značilo’, rekao je Beljak.

“Neće od toga biti ništa. Duboko sam uvjeren da je to marketinški potez. Bilo bi suludo da se od HEP-a daje u poduzeće koje je danas samo podružnica… Ina je uništena kao potencijalni konkurent MOL-u. Sada krenuti od početka, boriti se na otvorenom tržištu… Bojim se da je to priča u koju nitko ne vjeruje”, rekao je Beljak.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI