Zbog ptičje gripe eutanizirano 1.809 kljunova peradi i uklonjeno 21.003 jaja

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlasnicima peradi šteta će biti plaćena, pravično i vrlo brzo

Završena je eutanazija peradi na farmi „Valionica Radina“ u mjestu Sop Bukevski, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 – visoko patogeni soj. Taj je virus smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

Eutanazija peradi izvršena je i na drugih 15 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Sop Bukevski. Ukupno je eutanazirano 1.809 kljunova peradi, a neškodljivo je uklonjeno 21.003 jaja.

Kada završi obrada rezultata ove akcije u kojoj je sudjelovalo 40 veterinara i tehničara iz veterinarskih organizacija i 19 inspektora, znat ćemo konkretni iznos štete. Vlasnicima peradi šteta će biti plaćena, pravično i vrlo brzo.

Na susjednim poljoprivrednim gospodarstvima u tri sela u tijeku je procjena epidemiološke situacije (uzeti su brisevi peradi za analizu), ali životinje ne pokazuju znakove bolesti. Radi mjera predostrožnosti proglasili smo ugroženo područje u radijusu od 10 km. U to vrijeme perad neće biti otpremana ni dopremana na to područje.

Ministar Tolušić pozvao je posjednike peradi u cijeloj zemlji, a posebno male komercijalne farme, na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera radi sprječavanja unosa uzročnika infekcije. U slučaju sumnje na bolest odmah moraju obavijestiti veterinare.



„Donio sam naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, jer moramo biti vrlo oprezni obzirom da je virus ptičje gripe uzeo maha u Europi.“ – izjavio je ministar Tolušić te dodao „zahvaljujem se svim posjednicima peradi na suradnji i ukazanom povjerenju, svim veterinarima koji su proveli akciju i policajcima koji su nam osigurali nesmetani rad.“

Facebook Comments

Loading...
DIJELI