Zekanović: ‘Neka Pupovac konačno kaže što je rekao, a što nije rekao i neka konačno izusti riječ Domovinski rat’

screenshot

'Pupovac je položio lažnu zakletvu'

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović za N1 je komentirao jučerašnje izjave Milorada Pupovca.

Zekanović smatra da nacionalne manjine ne bi trebale imati predstavnike u Saboru. “Ne može neka skupina ili narod imati ekskluzivitet nad drugim narodom. Zašto bi Talijani, Srbi ili Romi imali ekskluzivitet da moraju imati svoje zastupnike, a drugi ne”, kazao je Zekanović na pitanje smatra li da bi nacionalne manjine trebale imati zastupnike u Saboru te dodao kako je na njegovu žalost to sada tako u Hrvatskoj.

Jučer ste oštro reagirali na presicu Milorada Pupovca, imate li u fokusu srpsku manjinu u Hrvatskoj?

U fokusu imam svaku nepravdu koja se događa hrvatskom narodu

Kakvu nepravdu čini SDSS?



Čini nepravdu da Plenkoviću uopće treba SDSS kao koalicijski partner. A da taj isti koalicijski partner, Milorad Pupovac nema hrabrosti preko usta izustiti riječ Domovinski rat. Između redaka se može osjetiti da on negira one temeljne vrijednosti na kojima je sagrađena hrvatska država, a jedna od temeljnih vrijednosti je Domovinski rat.

Branko Bačić kaže da su Pupovac i SDSS glasovali za Zakon o hrvatskim braniteljima?

To je smiješno. Jeste glasovao za Zakon o hrvatskim braniteljima i uvijek će Bačić i društvo iz HDZ-a naći neki slični argument pa će pokušati Pupovca prikazati kao domoljuba, no to je smiješno.

I vi ste bili dio te većine? Je li vam to tada nije smetalo?

Smetalo me i tada sam na Klubu i gdje sam god stigao govorio protiv tih stvari. Isticao sam na probem Pupovca. NO, moram reći da ovo što se sada događa je itekako eskaliralo. Kratko vrijeme kada sam bio tamo sam ukazivao i u konačnici sam zbog toga izašao iz vladajuće većine.

Pupovac kaže da ne može odgovarati za tuđe govore i djela, ali da se i u Hrvatskoj primjerice ne reagira na “Za dom spremni”?

Neka konačno kaže što je rekao, a što nije rekao i neka konačno izusti riječ Domovinski rat. Neka kaže da je izvršena agresija na Hrvatsku, odnosno da se radilo o međunarodnom ratnom sukobu. On to neće reći pa se koristi taktikom da je napad najlakša obrana. Pa govori o pozdravu “Za dom spremni”. Čak nije spomenuo ni to nego govori o dječjim logorima i Jasenovcu, a zaboravlja događaje od prije 27. godina koji su nama ključni kao hrvatskom narodu.

Je li vam normalno da se održava tematska sjednica za jednog zastupnika?

Zašto ne. Ako su neke stvari duboko u suprotnosti s vrijednostima na kojima je sazdana Hrvatska, onda je u redu.

Predsjednik Sabora Gordan Jadroković kaže da bi to bila hajka na jednog čovjeka?

Ne radi se o jednom čovjeku. Ne radi se o MIloradu Pupovcu. Radi se o njegovoj politici. Ja protiv čovjeka Milorada Pupovca nemam apsolutno ništa, ali imam protiv njegove politike. On predstavlja politiku Aleksandra Vučića i njegovu političku agendu i vidi se da mu je u ovom smislu Aleksandar Vučić tutor. Razlikujemo osobu od politike, a ovdje je njegova politika neprihvatljiva. Pupovac negira temeljen vrijednosti na kojima je sazdana Hrvatska.

On kaže da je šest puta položio zakletvu na Ustav?

Nažalost, on je položio lažnu zakletvu. Negira Domovinski rat, međunarodni ratni sukob, srbočetničku agersiju na Hrvatsku i isključivo govorio o traktorima koji su otišli u Beograd i stradanju Srba u 2. svjetskom ratu. I pokušava nametnuti stigmu hrvatskom narodu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI