Žestoko udarili po Vladi i APISu: “Crna ruka” bi poštenije izbrojala potpise referendumskih inicijativa!

HSP

Danas je  u Rijeci Hrvatska stranka prava održala konferenciju za medije na kojoj su govorili   predsjednik Glavnog stana  Nikica Augustinović i Glavni tajnik Hrvatske stranke prava Prof. dr. Zvonko Čapko.  Medijima  se najprije obratio Nikica Augustinović koji jeizjavio slijedeće

“U srijedu je hrvatska javnost obaviještena da više nema pravo na svoj glas. Odnarođena je vrhuška izvršila teški udar na demokraciju i pravo na slobodu izbora. Hrvatsku stranku prava to, na žalost, nije iznenadilo. Naime, iako je u provedbi ovih referendumskih inicijativa sudjelovao veliki broj članova HSP, mi smo od početka sumnjali u dobru volju i iskrenost vlastodržaca, a time i u uspjeh samih referendumskih inicijativa” – rekao je Augustinović

Augustinović je podsjetio sve one zaboravne da su vlastodršci uvijek pravila prilagođavali svojim interesima. Tako su, primjerice, na prijevaru odvukli Hrvatsku u EU organiziravši „referendum“ na kojem su pobornici ulaska imali gotovo 99% medijskog prostora, a pobornici hrvatske suverenosti i samostalnosti jedva 1%. Niti to im nije bilo dovoljno, pa su proglasili referendum uspješnim iako je na njega pristupilo oko 44,35% građana – dakle manje od polovice. Nevjerojatno je da su nas u novo ropstvo otjerali glasovima manjine naših građana.

“U svjetlu nedavno objavljene oktroirane odluke, Hrvatska stranka prava podsjeća na svoj prijedlog iz 2014. godine o korištenju sustava e-građani za prikupljanje potrebnih referendumskih potpisa, a HSP i danas stoji na stavu da se taj način prikupljanje potpisa za bilo koji referendum može i mora implementirati u zakonodavni okvir za organizaciju i provedbu referenduma” – rekao je Augustinović i nastavio.

“U vrlo skoroj budućnosti može se preko sustava e-građani glasovati i na izborima gdje bi se jednim klikom na računalu, omogućilo većem broju glasača da pristupe glasovanju. Omogućavanjem svim građanima da izraze svoj stav putem sustava e-građani osiguralo bi se da u Hrvatskoj, za razliku od dosadašnje prakse, većina odlučuje u demokratskim procesima odlučivanja i to bi značilo da smo na putu prema istinskoj demokraciji.”



“Budući je posljednjih nekoliko godina preko 400.000 Hrvata zbog ekonomskih razloga iselilo iz Hrvatske u zemlje zapadne Europe na ovakav način i njima bi se omogućilo da na izborima iskažu svoj stav i izaberu svoje zastupnike u Saboru RH, a time posredno i Vladu RH. To bi, naravno, koristili i Hrvati koji su Hrvatsku napustili i u ranijim razdobljima, a državljani su Republike Hrvatske” – naglasio je Augustinović

Smatramo nužnim da se i po pitanju broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma mora odrediti fiksni broj, a zbog nepostojanja točnih i potpunih podataka o broju birača, pa sadašnjih 10% potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma svatko tumači kako želi. Predlažemo da referendumska inicijativa bude uspješna i da se referendum mora provesti ako se za njega prikupi najmanje 200.000 potpisa birača s pravom glasa. Sličnu praksu ima Mađarska koja ima više nego dvostruko stanovnika u odnosu na Hrvatsku.

Također predlažemo da rok za prikupljanje potpisa bude 30 dana, uključujući i neradne dane i blagdane.
Po ugledu na zemlje koje imaju razvijenu demokraciju predlažemo da se Zakonom odredi jedan dan u godini (Referendumski dan) kada bi se održavali referendumi.
Predlažemo da to bude prve nedjelje u listopadu, jer je  vremenski odmaknuta od svih ideoloških prijepora.

 

Prof. dr. Čapko se žestoko obrušio  na vladajuće   garniture u Hrvatskoj, pa naglašava  da je “sumrak demokracije u Hrvatskoj  logični slijed događaja, uzmemo li u obzir sve ono što se u Hrvatskoj događa posljednjih godina, pa i desetljeća. Danas nećemo ulaziti u detaljne analize tih događaja jer to nije tema ove tiskovne konferencije, ali smo svi svjedoci posljedica pogubne politike vladajućih pseudoelita: ubrzano iseljavanje radno sposobnog stanovništva, daljnji rast depresije među onima koji su ovdje ostali, zamagljivanje bitnih stvari nebitnima, gaženje temelja hrvatske državnosti i sl.”

“Već sam odabir agencije zadužene za „brojanje“ glasova je znak da nešto ne valja. Naime, vlada je osnovala (s Gradom Zagrebom) i potom za nadzor prikupljenih potpisa zadužila agenciju čijeg se imena grozi svaki pošteni, a iole upućeni Hrvat: APIS.” – žestoko je reagirao Čapko

“Znaju li „hrvatski“ vlastodršci da je APIS bio nadimak Dragutina Dimitrijevića, zloglasnog srpskog generala s početka 20. Stoljeća. Godine 1911. Dimitrijević je sa svojim drugovima osnovao tajno udruženje “Ujedinjenje ili smrt”, poznato pod imenom “Crna ruka”. Cilj organizacije je bio da pripremi i u pogodnom trenutku podigne revoluciju u svrhu rušenja Austro-Ugarske monarhije i stvaranja Velike Srbije. Ta je četnička organizacija najpoznatija po pripremi atentata na Franju Ferdinanda 1914. godine u Sarajevu, a čime su potaknuli Prvi svjetski rat.” – upitao je Čapko

Ova je činjenica samo jedna u nizu koja potvrđuje činjenicu da je Hrvatska sustavno i planski uništavana. Zbog neizvršene lustracije tijekom ’90-tih Hrvatskom i danas vladaju isti oni koji su vladali i prije 1990. Možda ne baš sve iste osobe, ali svakako ista ideologija. Duh jugoslavenštine i komunistički mentalitet prijete uništenju ostataka onoga što nam ostaviše naši stari.

Bez lustracije svih onih koji su u bivšem sustavu radili protiv interesa i opstojnosti hrvatskog naroda Hrvatska nema budućnosti. Osim lustracije, jedan od bitnih alata koji može pomoći u spašavanju Hrvatske jest da se našim građanima omogući da svoja prava, zahtjeve i mogućnosti odabira mogu sustavno ostvarivati kroz provedive, objektivne i nepristrane referendume.

HSP ne ulazi u analize konkretnih referendumskih inicijativa, ali ono što nas bode u oči, morali smo i izreći. Svaka država koja želi biti demokratska, mora svojim građanima omogućiti da svoje stavove mogu i izraziti. Hrvatska vlast, ne samo da to ne omogućava, već one koji pokušavaju svoja demokratska prava i ostvariti – sustavno šikanira, omalovažava pa čak i progoni. Čak smo vidjeli da se najuhljebničkija stranka u Hrvatskoj, koja s potporom od 1% glasova smeta u skoro svakoj vladi, usudila najaviti kaznenu prijavu protiv onih koji pokušavaju samo jedno – omogućiti da narod može reći ono što misli.
Hrvatska sigurno zaslužuje bolje, ali ima i imati će onakvu vlast kakvu si sama izabere. Da bi se dogodile promjene, potrebne su i promjene u izbornom sustavu, a vlastodršci su to ovom diverzijom u začetku onemogućili.
Mi, u HSP se nadamo da narod – sustavno prevaren i omalovažavan – svoje pravo na život u boljoj Hrvatskoj ne krene ostvariti na neki drugi način. Vjerujemo da se prava našeg naroda još uvijek mogu izboriti na demokratski i legalan način, a vlastodršce pozivamo da nam takvo pravo i omogući – zaključio je svoje izlaganje  Glavni tajnik HSP-a Čapko!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI