Živi zid protiv izgradnje crkve u Splitu

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pitanje: “Treba li u nekom kvartu graditi crkvu?” odavno nije rasplamsalo takve strasti na javnom uvidu u neki Detaljni plan uređenja, kao što se to dogodilo u ponedjeljak u Banovini na javnom uvidu u “Izmjene i dopune DPU-a sjeveroistočno od raskrižja ulica Brune Bušića i Poljičke ceste”, javlja Slobodna Dalmacija.

Predstavnici splitskog Živog zida na svojoj su se Facebook stranici oglasili kratkim osvrtom u kojem su se stavili na stranu protivnika izgradnje crkve, a koji prenosimo u cijelosti:

“Nakon poziva na javnu raspravu od strane Društva arhitekata Split (DAS) i mnogobrojnih poziva upućenih našoj stranci od strane stanovnika kotara Split 3 za pomoć, odazvali smo se na ovu raspravu kojoj je povod bio izmjena urbanistickog plana gdje bi se umjesto tržnice i parkirališta za automobile izgradila crkva. Na raspravi smo htjeli ukazati na nepravilnosti a i želje stanovnika tog kotara.

Rasprava je bila burna. Građani i arhitekti s jedne strane i predstavnici grada s crkvom s druge strane. Letjele su i ružne riječi. Citiram “ti odjebi”, i to dva puta od strane crkvenog službenika tj. osobe koja se predstavljala tako.

Poslije se utvrdilo da ta osoba uopće nije službeni predstavnik crkve. Službenog predstavnika uopće nismo uspjeli upoznati iako je sigurno prisustvovao ovoj raspravi. Zaključak je da se građani kotara Split 3 jave u svoj kotar i kod svojih predstavnika kotara zatraže referendum o ovom pitanju. Nadamo se da smo bar malo pomogli našim građanima i da ovo sve nije bilo uzalud. A najviše od svega im želimo tržnicu, parkiralište i zelenu površinu.



Ljudi Splita 3, borite se. Stvorili smo vremenski prostor za pokretanje riješenja ovog problema. Tko zna… Možda se nakon ovog događaja nešto i promjeni i stanovnici Splita 3 dobiju napokon ono što žele a ne ono što im je nametnuto.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI