Znamo odgovor: Kako je Mamić ‘zbrisao’ i tko je odgovoran

screenshot

Tek nakon što kakav veći skandal potrese našu zemlju, nadležni i svi oni bliski njima počnu postavljati pitanje kako je moguće da je do toga došlo gurajući pomalo nojevski glavu u pijesak kao da se njih to ništa ne tiče previše. Nojevski i nakon presude Zdravku Mamiću institucije i politička elita guraju glavu u pijesak dok se javnost pita kako je moguće da je svega dan uoči izricanja presude uspio zbrisati u susjednu Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo također posjeduje te zbog čega neće moći biti isporučen Hrvatskoj sve dok šest i pol godišnja zatvorska kazna koju mu je dodijelio osječki Županijski sud ne postane pravomoćna. Kako je moguće da je Mamić ‘zbrisao’ te tko je za to odgovoran upitali smo i pravnika Peru Kovačevića, jednoga od rijetkih ljudi iz ove branše koji se uopće usude komentirati slučaj Mamić.

Mamićev odlazak u BiH dan uoči izricanja presude nije ničiji propust zbog toga što su kod nas na snazi takvi zakoni. Znači, on se dok mu se vodio postupak mogao normalno kretati. Nije mu oduzeta putna isprava prema tome nije ničiji propust u tome djelu. Propisi su takvi da mu to dopuštaju. Nekada su postojale mjere da se oduzme putna isprava osobama protiv kojih se vodi određeni proces, ali to je bilo prije nego što je osobna isprava postala sredstvo za putovanje. Ranije je pravno bilo u takvim postupcima moguće da sud deponira takve putne isprave onih protiv kojih se vodi postupak”, kaže Kovačević. Ovaj slučaj moguć je, napominje naš sugovornik, kao i mnogi prije njega stoga što nam je sustav takav kakav jest, odnosno stoga što nije funkcionalan.

Imamo takav sustav. Imali smo više takvih situacija i mislim da bi ipak morali to malo razmotriti. Kako i na koji način spriječiti takve slučajeve, sjetite se Gučića, Ćukovića. Puno je bilo takvih situacija i očito je da se u tom djelu mora nešto napraviti da se osobama koje su u takvoj situaciji možda ograniči kretanje izvan Hrvatske”, smatra pravnik. Pravno gledano, Mamić i sada iako nepravomoćno osuđen ima mehanizme pomoću kojih će se moći održati na slobodi.

On će sada vjerojatno iz BiH promatrati kako se dalje vodi postupak u Hrvatskoj, kako presuda bude u pisanom obliku opravljena, naravno ima mogućnost i pravo žalbe. To će njegov odvjetnik vjerojatno i napraviti. Pitanje je koliko će ta procedura trajati. On je znao i pretpostavljao je očito da bi kazna mogla biti preko pet godina zatvora što znači automatski odlazak u zatvor gdje se čeka pravomoćnost presude. Vidjeli smo kod brata Zorana da je presuda donesena mjesec manje od ukupne kazne od pet godina, ali i on nema razloga za brigu jer je u Saudijskoj Arabiji”, podsjeća Kovačević.

On sam, napominje i ranije je kao saborski zastupnik govorio o Mamiću postavljajući pitanje o tome kako je moguće da Mamić prodaje Dinamove igrače te da sav novac odlazi njemu, no u to vrijeme 2000-tih godina na njegove opaske i pitanja nitko nije reagirao. ”Ovo što se događalo u tome vremenu je posljedica nefunkcioniranja pravne države i po tome pitanju moramo biti realni, toga treba biti svjestan. Da je pravna država funkcionalna sigurno se ne bi moglo dogoditi ovo što sada stoji u prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi. Takvih situacija u Hrvatskoj nije malo niti je Mamić jedini. Znamo koliko mi afera otvaramo, a do sada je teško pobrojati sudske epiloge od bilo koje od njih”, objašnjava Kovačević uz opasku da su svi zakazali te da nije jasno kada će se podvući crta.



S druge strane imamo i jedan paradoks. Da nije bilo Zdravka Mamića pitanje je kako bi Dinamo funkcionirao i da li bi imao novaca. Trebalo se napraviti nešto da on radi kao sposoban menadžer, a država i pravne institucije rade svoj posao i nadziru kako i na koji način on to radi. Ja sam uvijek Hajdukovcima govorio da Dinamo ima navijače kao Hajduk, a Hajduk menadžera kao Mamić tko zna gdje bi Hajduku bio kraj”, zaključuje kroz smijeh Kovačević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI