Žrtve partizanskih postrojbi: U Zagvozdu ekshuminirano 30 osoba ubijenih 1944. godine

ministrastvo branitelja

Na tri lokacije na području općine Zagvozd, blizu Imotskoga, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 30 osoba, koje su ubili pripadnici partizanske vojske krajem 1944. godine, doznaje se od načelnika općine Miroslava Gaće.

“Na groblju Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, a na lokaciji Mavića ograda pet osoba, dok su posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani na području Lovrinčevića na lokaciji Sudišće,” kazao je Gaće.

Te su ekshumacije završene krajem listopada, a svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na dalju stručnu obradu na Odjel Patologije splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC).

Načelnik Gaće istaknuo je da je Općina Zagvozd zahvalna Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu unutarnjih poslova na “civiliziranom i dostojanstvenom obavljanju ovih ekshumacija”.

U povodu ovih ekshumacija na području Zagvozda, iz Ministarstava hrvatskih branitelja priopćeno je da Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih grobalja, grobalja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.



Gaće je podsjetio da je Općina Zagvozd još 2011. godine podnijela Policijskoj postaji u Imotskom kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ratnih zločina nad civilnim pučanstvom na području te općine u Dalmatinskoj zagori krajem Drugog svjetskog rata.

U kaznenoj prijavi se navodi da su “nepoznati pripadnici partizanske postrojbe koja je pripadala komandi Biokovsko-neretvanskog područja”, kršeći pravila međunarodnog prava, u studenom 1944. godine zarobili više desetaka, pretežito civila s područja bivših općina Vrgorac i Makarske, te ih doveli na područje Zagvozda gdje su ih mučili i ubili iz vatrenog oružja, naveo je načelnik općine Zagvozd.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI