Žrtve ‘ukletog’ Agrokora: pao je Todorić, Most, Alvarez, Ramljak, Dalić – tko je sljedeći?

screenshot

Svatko tko je s ovim slučajem imao veze nije se dobro proveo, počevši od Ivice Todorića

Koliko god oporba sad zlurado pokušavala iz ove priče ubrati koji poen za sebe, činjenica je da doista može zapaliti svijeću svakome tko se uhvatio problema Agrokora pa i Martini Dalić. Jer svatko tko je s ovim slučajem imao veze nije se dobro proveo, pišu Zoran Šprajc i Kristina Čirjak za RTL.

Počevši od Ivice Todorića koji je na udaru kaznene istrage, njegovih menadžera koji su već vidjeli Remetinec, potom Mosta koji je zbog Agrokora ostao bez vlasti, Ante Ramljak koji je u Agrokoru izgorio i na kraju evo zbog Agrokora je pala i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ali sve će te žrtve i afere brzo pasti u zaborav ako prođe nagodba vjerovnika. Ali ako padne i nagodba, onda pada sve. 

Njezina dionica je završena. Pukla je veza Dalić-Plenković. Martina Dalić posljednja je žrtva Agrokora. Zbog afere Hotmail ostala je bez mjesta potpredsjednice i ministrice u Vladi. Slična sudbina prije prije tri mjeseca snašla je i njezinog čovjeka od povjerenja Antu Ramljaka.

“Ako je moja žrtva potrebna da se ovo izvede do kraja, ja sam tu žrtvu prihvatio”, kazao je tada Ramljak. Dakle, otišlo je dvoje glavnih Agrokorovih aktera Dalić i Ramljak. Žrtava će biti još, smatra politički analitičar Božo Skoko.

“Ne bih rekao da je gotova kriza u Agrokoru, mislim da u ovom trenutku razloga za smijeh ima jedino Ivica Todorić zato što se potvrđuju njegove teze da se iza svega kuhalo nešto što je htjelo naškoditi njemu i s druge strane samom procesu”, kazao je Skoko.



Do smijeha nije bilo Todorićevim ljudima, bivšim čelnicima koji su vodili tu kompaniju prije nego što ju je preuzela izvanredna uprava. Na Agrokoru su se opekli i oni i završili iza rešetaka. Da s Agrokorom nije dobro imati posla prvi je shvatio ruski igrač Antonio Alvarez III koji u Hrvatsku stiže kao spas za posrnuli koncern. “Nema jamstava da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najzahtjevnijih situacija s kojom ćemo se suočiti”, govorio je tada Alvarez.

Strani ekonomski stručnjak u Agrokoru se nije dugo zadržao. Izdržao je tjedan dana. Ali spašavanje Agrokora ne struka, nego politika – kaže ekonomski analitičar Luka Brkić.

“S obzirom da riječ o političkom procesu, uistinu je Vlada iza toga da je tako svoju sudbinu vezala uz rješenje ovog slučaja, onda je potpuno jasno da ocijeni i valorizaciji tih postupaka primjenjuju politički kriteriji”, tvrdi Brkić.

Donošenje Lex Agrokora donijelo je još žrtava –  ministarske fotelje izgubili su Mostovci. Nije se dobro proveo ni Božo Petrov. Teška srca napustio je mjesto šefa Sabora. 

Dok padaju ostavke to sve iz Londona promatra Todorić i likuje putem svog bloga.

“Sam Plenković će ovo preživjeti jer ne vidimo alternativu, ni u HDZ-u ni u stranačkoj sceni, ali bit će posljedica za rejting stranke. Da Martina Dalić nije dala ostavku onda bi dio njezine odgovornosti podnio Plenković, a to bi bilo možda malo previše”, smatra Skoko.

Nove bi žrtve mogle donijeti nepostizanje nagodbe, no ni tada se neće znati tko je pobjednik, a tko gubitnik. “To ćemo još vidjeti nakon 10. srpnja i nagodbe i u godinama dvije, tri koje dolaze što smo napravili, što je s rekonstrukcijom, što je s poslovanjem”, kazao je Brkić.

Sve ovisi o nagodbi, čitava Vlada postala je taocem Agrokora, zaključuju autori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI