Don Stojić: Moguće je da u nekim situacijama samoubojica dođe u raj!

0
795
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Po učenju Katoličke crkve moguće da u nekim situacijama samoubojica uđe u Raj, kaže don Damir Stojić

Don Damir Stojić, studentski kapelan u srijedu je u Crkvi Mati Slobode održao Svetu Misu za dušu generala Praljka koji je tog dana učinio suicid pred čitavim svijetom. Na Svetoj Misi spomenuo se vrlo znakovitih riječi iz Evanđelja koje su baš na taj dan uvrštena u misna čitanja

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.« 
»Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.« 
»Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Loading...

-Za nas vjernike, na današnji dan nema druge nego produbljivati vjeru u Isusa Krista i živjeti svet život i praštati. Za nas kršćane nema druge”, kazao je don Stojić komentirajući Evanđelje ali spomenuo se i onoga što se događalo tijekom jučerašnjeg dana po društvenim mrežama a to je – OSUDA!

Kazao je kako Majka Crkva niti mi vjernici ne možemo odobriti taj čin koji je napravio general Praljak, ali da kao vjernici i Majka Crkva nemamo pravo osuđivati.

Ni Majka Crkva ne prima pravo osuđivati. Mi ne znamo što se događalo u mislima našeg generala. Možemo se moliti dragom Bogu da bude milostiv prema generalu Praljku. I sam je Gospodin na križu gledao nepravdu i govorio: ‘Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine!’ Zato Majka Crkva moli za Božje milosrđe i oproštenje. Crkva u Hrvata danas moli da uzdignutom glavom idemo naprijed”, rekao je na svetoj Misi don Stojić.

Međutim, odgovarajući studentima na Studentskom pastoralu na pitanje može li ikako osoba koja je počinila suicid doći u raj, don Damir Stojić rekao je kako je u nekim situacijama moguće da osoba koja je počinila suicid ipak dođe u raj, što je odgovor suprotan općem mišljenju u narodu:

Prenosimo njegovo odgovor studentici:

Treba biti jasan glede čina samouobjstva.

Najnoviji Kartekizam Katoličke crkve samoubojstvo svrstava u grijehe protiv pete Božje zapovijedi „Ne ubij“ (Izl 20, 13). To je teški grijeh. Navodim dijelove Katekizma i podcrtavam one koji su odgovor na Vaše pitanje.

Katekizam Katoličke crkve (KKC):

2280 Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

2282 Ako je počinjeno s namjerom da posluži za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu.

Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

2283 Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život.

Teško je znati što se događalo u glavi samoubojice prije počinjenja samoubojstva. Koliko je osoba bila pri svjesti? U kakvome psihičkome stanju? Što se događalo između nje i Boga u trenutku umiranja? Je li osoba možda požalila i u zadnji čas tražila oprost?

Moralna odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo razmjerna je stupnju efektivne slobode i svijesti subjekta koji sebi oduzima život. Psihološka ograničenja pataloške naravi mogu umanjiti efektivnu slobodu, a samim tim i odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo.

Zato je po učenju Katoličke crkve moguće da u nekim situacijama samoubojica uđe u Raj. Osobno bih volio da primite Kristov mir u svoje srcu glede ovoga pitanja. Isus je davatelj mira. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. (Iv 14, 27)

Bog je savršena ljubav, savršeno milosrdan. Na mnogo mjesta evanđelje spominje Isusov govor o milosrdnome Ocu. Nema duše koju on ne želi spasiti i privesti k sebi. Zato želim da dopustite da Vam Isus Krist, kralj mira, udijeli svoj mir.

Ne odjeljuje Bog ljude od sebe, nego ljudi odjeljuju sebe od njega. Mi svojim grijesima sami sebi sudimo. A ako se kajemo, milosrdni Otac čini sve novo.