Papa će proglasiti dva nova sveca – liberalnog papu i zagovornika ‘teologije oslobođenja’

0
375
screenshot

Što će reći konzervativci u Crkvi?

Papa Pavao VI., kojem je pontifikat trajao od 1963. do 1978., najviše se pamti po uspješnom završetku Drugog vatikanskog koncila, najznačajnijeg crkvenog događaja 20. stoljeća, na kojem su uvedene brojne reforme, među ostalima i služenje mise na narodnim jezicima.

Tijekom pontifikata objavio je i encikliku Humane Vitae u kojoj potvrđuje crkveno protivljenje kontracepciji i pobačaju. Pavao VI. treći je Franjin prethodnik kojeg će proglasiti svetim nakon Ivana XXIII. (1958.-1963.) i Ivana Pavla II. (1978.-2005.). Óscar Romero ikona je latinoameričke crkve, nadbiskup “obespravljenih” i uzor socijalno angažirane crkve u tom području kojeg su ubili desničarski odredi smrti.

Loading...

Pogođen je metkom u prsa u kapelici La Divina Providencia u bolnici za oboljele od raka dok je slavio misu 24. ožujka 1980.

Pošto je postao nadbiskup 1977. stekao je široki ugled u narodu koristeći se propovjedaonicom katedrale u San Salvadoru za osude kršenja ljudskih prava i salvadorske vojne hunte i naoružane oporbene grupe Farabundo Martí. Njegovo ubojstvo smatra se okidačem za smrtonosni građanski rat u Salvadoru koji je odnio 75 tisuća života od 1980. do 1992. godine.

Papa Franjo odobrio je proglašenje svetima pape Pavla VI. i mučenika latinskoameričke crkve, salvadorskog nadbiskupa Óscara Romera