Petar Palić, Janjevac na čelu Hvarske biskupije

0
502

„S Dubrovnikom je povezan moj svećenički život; a sa Župom sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi život moje obitelji“, kaže don Palić

Čestitke mons. Petru Paliću, od danas novome biskupu Hvarsko-bračko-viške biskupije, pljuštale su sa svih strana, od Dubrovnika i Hvara do Splita i Zadra, što nije neobično jer se radi o izuzetno dobrom i sposobnom svećeniku koji je svoju službu prožeo evanđeoskom poniznošću zbog čega je omiljen među ljudima.

Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe, u dubokoj poniznosti pred Bogom i Crkvom prihvatio sam imenovanje hvarskim biskupom“, izjavio je novoimenovani hvarski biskup Palić nakon istodobne objave vijesti u Vatikanu i Zagrebu, prenosi IKA. Zahvalio je papi Franji na povjerenju i imenovanju te mu je obećao sinovsku odanost i poštovanje.

Loading...

U dubokoj zahvalnosti i molitvi danas sam povezan s Janjevom, Dubrovnikom i Zagrebom: moje je porijeklo iz Janjeva na Kosovu, najstarije hrvatske, dubrovačke dijaspore; s Dubrovnikom je povezan moj svećenički život; a sa župom sv. Ivana XXIII. pape u zagrebačkoj Dubravi povezan je život moje obitelji i dio moga pastoralnog angažmana, kao i služenje kroz ovu godinu na službi u Tajništvu HBK“, rekao je dr. Palić, koji je posljednju godinu proveo u službi generalnog tajnika HBK.

Kao što je i sam rekao, don Petar Palić porijeklom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na teološkom fakultetu sveučilišta Karl-Franzens u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je službu predstojnika Katehetskog ureda, bio osobni tajnik dubrovačkog biskupa, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.
Od 2005. do 2008. godine upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau, Austrija, a 2009. imenovan je biskupskim vikarom za pastoral te od 2011. do 2017. obnašao službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije.

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Predstojnik je Stolnog Kaptola sv. Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, piše Večernji list.