Putin objasnio zašto ne skida križ s vrata i oduševio kršćanski svijet!

0
1139

Iako ruski predsjednik Vladimir Putin rijetko priča o vjeri, redovit je na misama i crkvenim obredima. Kondicija kojom se na fotografijama predsjednik Rusije često diči, nije jedino što je zaplijenilo pozornost njegovog naroda. Za oko im je, odmah po njegovom ustoličenju 2000. godine, zapeo križ koji Putin nosi oko vrata i kojeg nikada ne skida.

Odmah nakon što je Vladimir Putin postao predsjednik, detalje o križu doznali smo u emisiji Larryja Kinga koji je ugostio prvog čovjeka Rusije:

Loading...

“Ne volim previše pričati o toj temi. Ne treba svatko svima pokazivati svoje viđenje vjere, jer je to nešto što počiva unutar čovjekovog srca. Što se tiče nošenja križa, ranije takvo što nisam nosio, sve dok mi ga majka nije dala prilikom moje posjete Izraelu u kojem sam bio dva puta. Prvi put na poziv ministra vanjskih poslova te zemlje, a drugi put kao turist s obitelji. Majka mi je dala križ da bi dobio blagoslov na grobu Gospoda. Ja sam to učinio i od tada ga nosim sa sobom. No, postoji i jedna priča vezana za križ zbog čega sam ga odlučio odlučio uvijek imati uz sebe”, kazao je Putin voditelju, a onda ispričao zašto za njega ovaj privjesak ima neprocjenjivu vrijednost:

„U blizini St. Petersburga je došlo do požara, jer se u sauni dogodio nekakav kvar. Prije nego što sam ušao u saunu, skinuo sam križ. Kada je izbio požar, uspio sam pobjeći sa svojim prijateljem. O križu nisam ni razmišljao, mislio da ga je uništila vatra jer je bio običan, napravljen od aluminija. Bio sam iznenađen kada ga je jedan od radnika iz pepela izvukao posve netaknutog. Bio sam zaprepašten! Tada sam odlučio da se od njega neću nikad odvojiti. Iako, čak i da se nije dogodilo to čudo, meni je taj križ jako bitan jer je pripadao mojoj majci”, rekao je Putin.