I vitamin mladosti u prirodnoj terapiji protiv najrazličitijih bolesti!

0
356

Omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u ulju podlanka iznosi gotovo 1:1. Navedeni omjer je izrazito važan za sveopće zdravlje, jer njegova neravnoteža (kod npr. ulja soje 7:1, općenito u danjašnjoj prehrani čak 25:1) izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih, upalnih i alergijskih reakcija u organizmu, što se očituje njegovim brojnim bolesnim stanjima

Podlanak je bolji lan jer ne oksidira lako poput običnog lana, a i prvi je izbor kada se trebamo nositi  s tihim, kroničnim, podmuklim upalama koje nas koštaju zdravlja.  Hladnim cijeđenjem (prešanjem) sjemenki podlanka dobiva se ulje s više od  50 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina. Najviše ima alfa-linolenske kiseline – omega 3 (31%) koja značajno popravlja lipidni profil u krvi (snizuje kolesterol, trigliceride i aterogeni indeks čime prevenira proces ateroskleroze i nastanak kroničnih oboljenja krvožilnog sustava).

Loading...

Pritom je važno naglasiti da  omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u ulju podlanka iznosi gotovo 1:1. Navedeni omjer je izrazito važan za sveopće zdravlje, jer njegova neravnoteža (kod npr. ulja soje 7:1, općenito u danjašnjoj prehrani čak 25:1) izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih, upalnih i alergijskih reakcija u organizmu, što se očituje njegovim brojnim bolesnim stanjima.

Hladno prešano na 28°C

Multipla skleroza, reumatiodni artritis, gastritis, autoimune bolesti crijeva, kožne upale i brojne druge tegobe izrazita su posljedica kronične upale u organizmu nastale upravo zbog prevelikog unošenja i pripremanja hrane na uljima vrlo loše kvalitete, masovno proizvedena, prerađena teškom industrijom, neadekvatno pakirana (u plastiku) i s ostacima toksičnih otapala (heksani ).

Upravo zamjena takvih dugoročno korištenih izrazito proupalnih ulja (suncokret), zdravijim, prirodnijim i hranjivijim, isključivo hladno prešanim na 28°C, promjena zdravstvenog fizičkog i estetskog stanja organizma nabolje je neupitna.

Ulje podlanka je vrlo bogato i vitaminom E (sadrži 110mg/100g) koji je na glasu i kao vitamin mladosti, jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom, čime pojačava strukturu i stabilnost svake stanice te povećava otpornost na proces oksidacije (starenja).

Kao što smo rekli, više od 50 posto masnih kiselina u hladno prešanom ulju podlanka su višestruko nezasićene, a kemijski sastav masnih kiselina je praktički senzacionalan jer je skoro jedino koje prirodno sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline prisutne u hrani i to u značajnoj količini. Naime, jedino se još riblje ulje (iako najviše zatrovano živom) spominje kao izvor ovih izrazito ljekovitih prirodnih metabolita, te je zbog toga njena jedina prirodna zamjena.

Eikosapentaenska (EPA) i dokosaheksaenska (DHA) masna kiselina su metaboliti esencijalnih masnih kiselina omega-3 i kao takve unesene u organizam pospješuju metabolizam masnih kiselina i izazivaju zdravstveni učinak na cjelokupan organizam.

DHA masna kiselina zastupljena je  u moždanim stanicama, stanicama optičkog živca (mrežnice) i u stanicama reproduktivnih organa te je zbog toga esencijalna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, osjetila vida kao i pravilnog funkcioniranja hormonalnog sustava.

Protuupalni učinci

EPA zato ima izrazite protuupalne učinke na organizam i time oblažava sve kronične zdravstvene tegobe modernog života (reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, gastritisa, kolitisa, psorijaze i neurodermitisa, upaljene i oštećene kože, kose i samog vlasišta), ali i akutne, poput površinskih ozljede kože i opeklina, jer značajno ubrzava proces zarastanja. Uz to sprječava koagulaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Visok postotak EPA (12%) i DHA (2,8%) čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom koja treba postati osnovna kućna prirodna terapija za tretiranje svih bolesti organizma, metaboličkih, organskih i neuropatskih i time zaslužuje vodeće mjesto u kućnoj ljekarni kao prirodna terapija protiv najrazličitijih bolesti današnjice.

Još jednom naglašavamo da je ovo ulje najbolji prirodni izvor omega-3, EPA i DHA i kad ga prevedemo s engleskog jezika kao „bolji lan“, želimo naglasiti da je ovo ulje bolje, za razliku od široko raširene primjene običnog lanenog ulja koji oksidira već na polici i tako više šteti no što pomaže.

Zahvaljujući visokom sadržaju EPA i DHA u potpunosti zamijenjuje riblje ulje koje uvijek dolazi s većom ili manjom koncentracijom štetne žive.