Izbjegavajte ga koliko možete: Evo kako stres utječe na simptome multipla skleroze

0
872
Pixabay

Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava. To znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline ali i utjecajem genetske sklonosti za MS.

Važno je progovoriti i o stresu i koju ulogu igra u multiploj sklerozi. Bilo koja kronična bolest nije iznimka. Međutim, stres će najvjerojatnije pogoršati simptome MS-a i izazvati relaps.

Loading...

Iako je nemoguće proći kroz život bez stresa, važno je da oboljeli od multipla skleroze pokušavaju izbjeći što više poteškoća i stresa. Naime, ako se odjednom počnete osjećati  tužnima, ljutima, tjeskobnima ili napornijima nego inače, vjerojatno  ste pod utjecajem stresa. Pokušajte se riješiti stresa.

Jedan od načina kako se boriti protiv stresa je – odmor. Bolje ćete se spremiti za suočavanje s nekom teškom situacijom ako ste odmorni. Ako znate da imate potencijalno stresnu situaciju, imajte na umu kako vam planiranje unaprijed može pomoći i smanjiti napetost.

Svakodnevno se trudite raditi nešto što miče vaše misli od briga na neko vrijeme, bilo da je riječ o slušanju glazbe, šetnji, jogi, slikarstvu i slično.

Izvor