Najbolji način obrane od viška kolesterola i triglicerida

0
486

Oni koji duže vremena, iz tjedna u tjedan prate Matičnjakove savjete sigurno već znaju da bi hranu trebalo pripremati isključivo na hladno prešanom ulju uljane repice koje podnosi visoke temperature pečenja pri kojima ne nastaju štetne transmasti, i koje ima izbalansiran omjer omega 3,6,9 višestruko nezasićenih masnih kiselina

Službena definicija dijabetesa tipa 2 kaže da je to progresivna, degenerativna, kronična bolest, poremećaj metabolizma glukoze uzrokovan manjkavom funkcijom gušterače i/ili, najčešće neosjetljivošću stanica na inzulin. Ova nemogućnost stanica da iskoriste inzulin potiče gušteraču na pojačanu proizvodnju dodatnogt inzulina, a ona pak u krvotoku uzrokuje povećanje inzulinske rezistencije, iscrpljuje gušteraču, i posljedično visoke razine šećera u krvi koji ne može u stanice.

Čuvajmo svoju gušteraču, ali i jetru

Loading...

Iz prethodno navedenog vidimo da je gušterača ili njena disfunkcija odgovorna za ovu podmuklu bolest. Tome treba dodati i to da ona ne luči samo inzulin već i tisuće drugih manje ili više važnih enzima. Sjetimo se samo tripsina koji po teoriji nobelovca dr. Bearda nije odgovoran samo za dobru probavu već i za neke vrlo bitne druge procese u orgnaizmu. Ovaj nobelovac je još prije više od sto godina postavio tzv. trofoblastnu teoriju nastanka raka po kojoj je baš tripsin ključan u razlaganju proteinske ovojnice oko tzv. trofoblastnih stanica od kojih između ostalog može nastati i kancerogeno tkivo. Ova proteinska ovojnica zapravo skriva ove stanice od našeg imuno sustava. Tek uz djelovanje tripsina koji je uklanja, naša bijela krvna zrnca mogu uništiti one trofoblaste koji krenu u krivom smjeru. Iako će to možda nekom zvučati čudno, za kontrolu dijabetesa tipa 2 više će nam pomoći zdrava jetra nego gušterača, jer pravi uzrok dijabetesa tipa 2 je nesposobnost stanica da preko stanične opne asimiliraju glukozu čemu bitno pomaže igh hormon koji luči naša jetra. Ako glukoza kroz staničnu opnu ne uđe u stanice, one će propadati, a javit će se i povišena razina glukoze u krvi. Tada ćemo našu vrijednu gušteraču trošiti za lučenje inzulina koji će zapravo samo maknuti glukozu u masno tkivo, a da pri tome neće pomoći apsorpciji glukoze, čime nastaju nepovratna oštećenja organizma. Najmasnija tvar koja ometa apsorpciju glukoze u stanice su naravno kolesterol i trigliceridi, pa ih dijabetičari moraju kontrolirati više.

Najmnogoljudnije zemlje svijeta

Ako sad i zanemarimo najcrnje scenarije lošeg rada gušterače i (jetre), te se pozabavimo „samo“ dijabetesom, iz slijedećeg primjera shvatit ćemo koliko je to raširen problem. U jednoj ljekarni vidio sam plakat koji upozorova na ovu bolest i pisalo je: najmnogoljudnije zemlja svijata su :

l. Kina,2 Indija, 3 Dijabetes 4.S.A.D. 5.Brazil . Svaki četvrti čovjek na svijetu je ili dijabetičar, ili će to postati lošim izborom hrane i stila života. Naravno, veliku ulogu u svemu tome ima i naše gensko naslijeđe, ali i onda dobre i loše odluke koje svaki dan donosimo birajući samo hranu uvelike utječu na naše zdravlje.

Hrana za zdravu gušteraču i jetru

U svijetu postoji velik broj istraživanja koji dijabetičarima, preporuča pravilnu ishranu. Takva ishrana bi logično trebala sačuvati i našu gušteraču . Tako se ljudima sa tzv. staračkim dijabetesom, (iako od njega boluje i sve više relativno mladih ljudi), preporučuje u ishranu unijeti što više povrće, ribe, ulja, gljiva, sira, vrhnja, jaja, umjereneo bi trebalo jesti voće, grahorice, orašaste plodove, mlijeko, a izbjegavati čokoladu, kolače, tijesto, rižu, krumpir, kruh, brašno slatkiše.

Naravno da se svega ovog treba pridržavati, ali ako se vratimo na početak ovog teksta razmislimo prvo kako možemo pomoći našoj gušterači. Oni koji od prije prate naše tekstove sigurno će se sjetiti da smo pisali o tome kako je ulje crnog kima 2012. godine u jeku silnih zabrana raznih ljekovitih biljaka, poput gsospine trave, slatkog i gorkog pelina, crnog oraha i slično svemoguća EFSA ipak proglasila lijekom za snižavanje šećera u krvi. Čak su i oni morali priznati da hladno prešano ulje crnog kima uz sve svoje druge silne benefite pomaže i gušterači. Pomoći ćemo joj i ako uz pomoć piskavice uzete kao međuobrok ili barem pola sata prije dva glavna obroka uzmemo žlicu piskavice ( u našem slučaju je to piskavica plus). Na taj način smanjit ćemo glikemisjki indeks hrane koju ćemo unijeti u svoj organizam i to je kod dijabetesa neobično važno. U piskavici plus imate i puno željeza, cinka kroma i selena. Cink i krom su minerali bez kojih dijabetičari jednostavno ne mogu. Kontroli dijabetesa tipa 2 prema novim njemačkim istraivanjima puno pomaže i alfa lipoična kiselina ćiji je najbolji prirodni izvor hladno prešano ulje sjemenki grožđa. Za zdravlje jetre najviše će nam pomoći sirovi granulat sikavice, pun silimarina, koji u ovom obliku možda nije jako ukusan ali je barem dobiven samo mehaničkom obradom, tako da ne sadrži štetne heksane, razrahljivače, poboljšivače okusa, pa ni želatinoznu kapsulu.

Izbjegavajte rafinirana ulja

Oni koji duže vremena, iz tjedna u tjedan prate Matičnjakove savjete sigurno već znaju da bi hranu trebalo pripremati isključivo na hladno prešanom ulju uljane repice koje podnosi visoke temperature pečenja pri kojima ne nastaju štetne transmasti, i koje ima izbalansiran omjer omega 3,6,9 višestruko nezasićenih masnih kiselina. Zašto je to važno. Ukratko, omega 6 i 9 višestruko nezasićene masne kiseline djeluju proupalno. (pazite ne protuupalno). To nije apriori loše jer i upalni procesi u našem organizmu imaju važnu zaštitnu ulogu ali ne smiju trajati duže od desetak dana. Ulja u kojima ove omege preovlađuju su maslinovo i kokosovo ulje. Ipak najvažniji razlog za izbjegavanje rafiniranih industrijskih ulja je taj što se pri procesu njihovog rafiniranja koriste štetna otapala heksani. Baš oni oštećuju našu gušteraču. Dobro je na kraju zapitati se nisu li baš rafinirana industrijska prehrambena ulja uzrok ove pandemije dijabetesa. Zato Vam predlažemo upotrebu hladno prešanog ulja repice za kuhanje, sirovi granulat silimarina za zdravu jetru te ulja cameline sative i crnog kima kao izvor omega 3 masnih kiselinai omega 6 msanih kiselina ali u pravom omjeru od 1 : 2 do 1 : 3. Važno je još jednom naglasiti da su i ulje crnog kima, cameline sative i posebno hladno prešano ulje sjemenki crnog grožđa uzeti u količini od svega 10 ml. dnevno, najbolji način odbrane od viška kolesterola i triglicerida.