Nećete vjerovati koje sve dobrobiti imate od smokava! Melem za živce i mišiće

Ako se zaželite nečeg slatkog, posegnite za paketićem suhih smokava koje su pune zdravih antioksidansa, vlakana i kalcija. Jedite ih kao popodnevnu grickalicu ili napravite ukusan džem.

Suhe smokve mnogo su bolji izvor topivih vlakana, s čak 4 do 5 grama po plodu, dok npr. datulje imaju 2 do 3 grama. Smokve su također povezane sa zdravom probavom, a pridonose i zdravlju srca.

Smokva je bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, kalija, vitamina B6, vitamina C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća pa osigurava više vlakana od bilo kojeg drugog voća i povrća. Svježe, kao i suhe, smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može smanjiti kolesterol u krvi.

Sadrži i triptofan koji osigurava dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Također, pospješuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 grama sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezija, dok ista količina suhih smokvi sadrži trostruko više ovog minerala. Magnezij je jedan od ključnih čimbenika za zaštitu organizma od utjecaja stresa pa predstavlja pravi melem za stanice živčanog sustava. Suhe smokve zbog magnezija su voćka izbora za mišiće, kakvoću krvnih žila i živčanih stanica.

Smokva sadrži do 80 posto vode i blizu 60 posto prirodnog šećera koji stimulira mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve odličan izvor energije. Ljudima koji ih jedu donose budnost, svježinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suhe smokve jer u njima ima čak 66 posto šećera.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI