Njega kože i organizma iznutra i izvana

0
421

Uklanjanje i eliminiranje toksina, neutralizacija teških metala i pesticida, te hranjenje tijela zdravim hranjivim i aktivnim tvarima, osnova je njege tijela iznutra. Bolji-divlji lan i crni kim, te sikavica i piskavica, najbolje su ljekovite biljke za zaštitu i obnovu organizma - to su istinski saveznici vitalnosti i zdravlja. Aktivne tvari u njima smanjuju rizik od učestalih i ozbiljnih bolesti povezanih s procesom starenja

Čišćenje i njega tijela iznutra prema van, stoljećima je prisutna tema u tradicionalnoj, odnosno biljnoj medicini. Uklanjanje i eliminiranje toksina, neutralizacija teških metala i pesticida, te hranjenje tijela zdravim hranjivim i aktivnim tvarima, osnova je njege tijela iznutra. Bolji-divlji lan i crni kim, te sikavica i piskavica, najbolje su ljekovite biljke za zaštitu i obnovu organizma  –  to su istinski saveznici vitalnosti i zdravlja. Aktivne tvari u navedenim ljekovitim biljkama smanjuju rizik od učestalih i ozbiljnih bolesti povezanih s procesom starenja. Njihova zaštitna i regenerativna svojstva po organizam, teško su nadmašiva i uzimanjem bilo koje od navedenih, činimo veliku uslugu našem tijelu.

S druge strane, potrebno je voditi računa i o njezi kože i tijela izvana. Masiranjem vlažne kože hranjivim i ljekovitim uljima postižemo kontakt s tijelom i održavanjem opće dobrobiti. Nanošenjem određenih hladno prešanih ulja na kožu, odnosno masiranjem, preveniramo strije, poboljšavamo cirkulaciju i opuštamo mišiće, a i sama spoznaja da se brinemo o svojoj koži i tijelu, donosi neopisivo pozitivni osjećaj.

Loading...

Hladno prešano ulje grožđa, lješnjaka i marelice su ulja iznimnih svojstava sa značajnom biološkom aktivnošću te posebno blagotvornim učinkom za kožu. To su prirodna regenerativna sredstva koja se nanose direktno na kožu, a zahvaljujući finim teksturama i sastavu masnih kiselina, optimalno njeguju i vlaže kožu i održavaju njen tonus.

Hladno prešano ulje boljeg-divljeg lana

Hladnim cijeđenjem sjemenki podlanka dobiva se ulje s preko 50 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina. Najviše ima alfa-linolenske-omege 3, no za sveopće zdravlje i ravnotežu važniji je omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u ulju, što iznosi točnih 3:1. Neravnoteža u omjeru izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih, upalnih i alergijskih reakcija. Uvođenjem hladno prešanog ulja boljeg lana u prehranu, promjena zdravstvenog fizičkog i estetskog stanja organizma je neupitna. Ulje boljeg lana je bogato vitaminom E, na glasu kao vitamin mladosti jer neutralizira proces starenja svojim antioksidacijskim potencijalom pojačava strukturu i stabilnost stanice i povećava otpornost na proces oksidacije.

Kemijski sastav masnih kiselina je vrlo zanimljiv jer je skoro jedino prirodno ulje koje sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline i to u značajnoj količini. DHA masna kiselina zastupljena je u moždanim stanicama, u mrežnici i stanicama reproduktivnih organa, te je zbog toga esencijalna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, osjetila vida i hormonalnog sustava. EPA ima izrazite protuupalne učinke na organizam i time ublažava sve kronične zdravstvene tegobe modernog života (reumatoidni artitis, gastritis, kolitis, psorijaza, neurodemitis), ali i akutne površinske ozljede kože i opeklina jer značajno ubrzava proces zarastanja. Visoki postotak EPA i DHA čini ovo ulje izuzetno funkcionalnom hranom koja treba postati osnovna i dopunska kućna terapija za tretiranje metaboličkih, organskih i neuropatskih bolesti.

Hladno prešano ulje crnog kima

Sjemenke crnog kima stoljećima se upotrebljavaju za čuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti. Kliničke studije potvrdile su djelotvornost crnog kima i raznolikost ljekovitih učinaka. Najcjenjenije sjeme crnog kima je iz uzgoja u Siriji, Iranu i Egiptu gdje rastu biljke najpoželjnijeg kemijskog sastava. Hladno prešano ulje sadrži povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, beta-sitosterole, te tokoferol koji inhibira peroksidaciju nezasićenih masnih kiselina što čini ovo ulje jako stabilnim.

Ulje crnog kima sadrži eterično ulje od kojih je najznačajnija skupina kinonskih derivata: timokinon, ditimokinon, timohidrokinon i nigelon. Primjetne dokazane farmakološke aktivnosti hladno prešanog ulja crnog kima su protuupalno i imunomodulatorno djelovanje, antitumorsko, hepatoprotektivno i gastroprotektivno. Regulacija razine šećera u krvi je također poznato djelovanje crnog kima. Još je važno naglasiti njegovo antimikrobno i antihistaminsko djelovanje. Uvelike pomaže pri crijevnim grčevima, otežanom probavom i hemeroidima.

Antikancerogeno djelovanje ulja crnog kima je ispitano in vitro i in vivo gdje je utvrđena citotksična aktivnost na tumorozne stanice. Timokinon i ditimokinon igraju najveću ulogu u citoksičnoj aktivnosti. Timokinonu se pripisuje i hepatoprotektivno djelovanje, antioksidativno i antimokrobno djelovanje. Također, ima važnu ulogu pri ostvarivanju antihistaminskog učinka, ali tu je ključno prisustvo i uloga nigelona. Crni kim je zaista sinonim za sveopće zdravlje.

Granulat sikavice

Granulat sikavice je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35 posto povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta – glutationa.

Silimarin kompleks je važan kako bi sačuvao glutation koji je „master” antioksidant u ljudskom tijelu; njegov manjak u organizmu je ekstremno važan prilikom formacije bolesti. Najveća i najvažnija sinteza glutationa se odvija u jetri. Najvažnija zadaća silimarina je da čuva glutation, jer se zbog utjecaja toksina, hrane, stresa, lijekova, trauma, starenja i infekcija iscrpljuju jetra i razina glutationa u organizmu. Stanje krvi uglavnom se oslanja na zdravlju jetre, jetra uklanja štetne tvari iz krvi, potpomaže u proizvodnji hormona, detoksificira tijelo, oslobađa glukozu u krvotok…

Sikavica je biljka od koje se često radi čaj, međutim on ne pomažu u regeneraciji i čuvanju jetre ili detoksikaciji, jer silimarin nije topiv u vodi. Postizanje optimalnog zdravlja uz granulat sikavice je samo pitanje vremena. Strpljenjem i urednošću pri uzimanju granulata sikavice može se postići razina zdravlja na način kako ga je priroda zamislila.

Piskavica Plus

Piskavica, drevni antički lijek, biljka je izuzetnih terapeutskih učinaka. Brojni biološki aktivni spojevi u piskavici povećavaju vitalnost organizma i potiču proces samoizlječenja. Pouzdano se zna da snižava razinu šećera u krvi, te sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara. Uzimanjem piskavice prije obroka značajno se snižava glikemijski indeks ukupno uzetog obroka, a hrana sa sniženim glikemijskim indeksom će organizam prije zasititi i on će duže ostati sit što smanjuje želju za međuobrocima. Također, često se preporučuje kao prirodna hormonska terapija, jer je bogata fitosterolima koji djeluju kao agonisti hormonalnog sustava i tako potiču pravilan rad muškog i ženskog hormonalnog sustava.

Kod muškaraca pomaže kod lošeg libida i impotencije, te neplodnosti. U žena pomaže u menopauzi jer stimulira metabolizam ženskih spolnih hormona. Istodobno, umanjuje pojavu osteoporoze i osteopenije. Piskavica pospješuje proizvodnju mlijeka kod dojilja i ublažava tegobe PMS-a. Manje je poznato da piskavica povećava antioksidacijski kapacitet organizma, tako što povećava razinu E i C vitamina. Najbogatiji je prirodni izvor željeza 33mg/100g što je osnova za dobar imunitet.

Povećava razinu dopamina i serotonina, pa pomaže kod blažih i težih psihičkih stanja. Pouzdano stimulira aktivnost hipofize koju potiče na proizvodnju hormona rasta. Pojačani anabolički učinak izaziva ubrzan rast i razvoj novog zdravog tkiva, mišićnog, vezivnog i koštanog. Piskavica se toplo preporučuje kao prevencija i njega organizma i terapeutik.

Hladno prešano ulje grožđa

Sjemenke grožđa sadrže vrlo zanimljivo ulje i kada je hladno prešano, dolazimo do najdragocjenijeg i najkvalitetnijeg prirodnog ulja za njegu kože i vezivnog tkiva. Ono balansira lučenje sebuma i posebno je lagano, te ne ostavlja masni film na koži. Ugodno je za stresiranu i i oštećenu kožu, a izvrsne rezultate postiže pri tretiranju strija, proširenih i ispucalih kapilara i proširenih pora. Pomaže u zatezanju kože i održavanju tonusa, liječi ozljede nastale od sunca i ima vrlo jaka hidrantna svojstva.

Vitamin E iz ulja grožđa čini kožu glatkom i sjajnom, a flavonoid „oligomeric procyanidin” ima snažno antioksidativno djelovanje. Njegujući kožu lica uljem grožđa preveniraju se akne i dehidracija, a posebno je važno što se uklanja otečenost i podbuhlost lica bez obzira na tip kože. Ono ne iritira kožu i pametno ga je korisiti kao njegu kože nakon brijanja.

Hladno prešano ulje lješnjaka

Oleinska kiselina, vitamin A i E predstavljaju hladno prešano ulje lješnjaka. Ono usporava starenje kože, hidrira ju i štiti od vanjskih utjecaja. Pogoduje svakom tipu kože, a najviše masnoj i mješovitoj koži. Dugotrajnim nanošenjem koža će izgledati svježije i zategnutije, što je vrlo važno kod zrele i umorne kože. Ono pomaže u izgradnji tkiva i povećava količinu kolagena, lako se upija i umiruje. Zbog tih karakteristika koristi se pri tretiranju celulita. Ulje lješnjaka je emolijant, odnosno, omekšava kožu. Zbog svojstva lakog upijanja, vrlo je traženo u kozmetičkom svijetu i često je nosač u kozmetičkim maceratima.

Hladno prešano ulje marelice

Hladno prešano ulje koje je prva pomoć pri tretiranju ispucale, suhe i iritirane kože. Sadrži oleinsku i linolnu kiselinu te vitamine A i E. Ono ne zatvara pore i omogućava koži da slobodno diše, a ujedno ju i njeguje. Omekšava tvrda stopala i laktove, ujednačava ten i smanjuje masni sjaj. Poboljšava elastičnost i gipkost kože, te smanjuje simptome osjetljive kože, ekcema, dermatitisa, opeklina, rana i ožiljaka. Zanimljivo je da ulje marelice potiče rast kose i poboljšava stanje korijena i vrhova, te samog vlasišta. Posebno estetski djeluje na područja oko očiju i vrata. Blago po sastavu, koristi se i u njezi dječje kože.

Hladno prešano ulje sikavice

Hladno prešano ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je jak antioksidana, no važno je naglasiti kako je linolna kiselina izravno ugrađena u stanične opne. Vitamina E, odnosno tokoferola, sadrži 50mg / l00g. Ono pripada skupini visokoplaritetnih ulja, što znači da je nositelj biološki aktivnih tvari i odlikuje se izvrsnom mazivošću. Bogato je fitosterolima koji osiguravaju koži svježinu i vlažnost. Štiti kožu podržavajući njeno obnavljanje.

Dokazano štiti kožu od štetnih UVA zraka, a prema rezultatima novijih studija predstavlja potpunu i sigurnu zaštitu od sunca. Stanice promijenjene UVA zračenjem možemo popraviti ili uništiti kako ne bi uzrokovale tumor kože. Ulje sikavice uspješno uklanja stanice oštećene UV zračenjem, a popravlja stanice oštećene UVB zračenjem.

Ulje sikavice se preporučuje za njegu svih tipova kože, a posebno kod ekcema, psorijaze. Preporuka je koristiti ulje za njegu kože kod beba, dojenčadi i novorođenčadi.