PETI OBITELJSKI KAMP: Dijabetes bez granica i predrasuda

0
206

Dijabetes tip 1 je stanje kod kojeg je dijete ili mlada osoba, doživotno ovisno o uzimanju inzulina, te pogađa cjelokupnu obitelj. Pored dijabetološkoga tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre metaboličke kontrole! To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodni su, kako dobra edukacija obitelji od strane medicinskog osoblja, tako i kontinuirana psihološka podrška.

Orijentiran je djeci s dijabetesom TIP 1 i njihovim obiteljima, s posebnim naglaskom na psihološko osnaživanje roditelja.

Loading...

Pruža cjelokupnu edukaciju o važnosti i nedjeljivosti svih ključnih elemenata u kvalitetnom i uspješnom zbrinjavanju dijabetesa:

redovita samokontrola GUK-a i apliciranje inzulina (nova tehnološka dostignuća),

pravilna i uravnotežena prehrana,

redovita sportska aktivnost,

kontinuirana psihološka podrška obiteljima.

Mogućnost za razmjenu iskustava i stvaranje roditeljsko/obiteljske infrastrukture želE ponuditi obiteljima kako iz Zagreba, tako i iz drugih dijabetičkih udruga diljem lijepe naše, te obiteljima zemlje partnera. Nakon što smo prijašnjih godina ugostili obitelji iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore ove godine nam je zemlju partner Srbija. Predsjednica Udruženja Plavi krug Bojana Marković, će predstaviti i prezentirati svoj rad. 

Žele postići maksimalnu sinergiju i zajedništvo, te će kampu prisustvovati obitelji novootkrivene djece s dijabetesom tip 1, kao i obitelji s višegodišnjim životom s dijabetesom.

Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih trodnevnih edukacija i radionica, pri čemu je fokus Kampa na psihološkoj podršci roditeljima, pravilnoj prehrani te na sportskim animacijama za djecu i mlade.

Kampu će prisustvovati 40 obitelji s područja RH.

Mjesto održavanja Kampa je Crvena Luka Hotel & Resort u Biogradu na Moru, kojeg smo odabrali zbog lokacije, odličnih uvjeta rada i izvrsne organizacije.

Nacionalnu važnost projekta prepoznali su Referentni centri za dijabetes KBC Zagreb i Klinika za pedijatriju KBC Sestara milosrdnica koji će sudjelovati u projektu:

KBC Zagreb – dr. sc. Marina Grubić, prof. psihologije, i dr. sc. Nevena Krnić, spec. pedijatar;

Klinika za pedijatriju KBC Sestara milosrdnica – doc. dr. sc. Gordana Stipančić, dr. med.

Djeca i srednjoškolci s lošom psihološkom prilagodbom, na dijabetes gledaju kao na ograničavajući čimbenik u svakodnevnom životu, koji predstavlja stalnu prijetnju njihovom zdravlju i budućim životnim izborima. Oni koji imaju visoko samopoštovanje, kompetenciju i vještine suočavanja, imaju i bolju metaboličku kontrolu i na dijabetes gledaju kao na priliku za pozitivnu promjenu!

Obiteljski kamp je mjesto u kojem nema granica i predrasuda i u kojem su svi sudionici jedna velika slatka obitelj!