ŠEĆER ILI ZASLAĐIVAČ? Istina o vječnoj nedoumici

0
252

Pitanje o odabru šećera ili pak zaslađivača vječna je nedoumica mnogih.

I dok su neki svjesni opasnosti bijelog šećera i radije uzimaju zaslađivače, drugi baš i ne smatraju da su zaslađivači bezopasni. Konzumacija mailh količina ne predstavlja opasnost za zdravlje, ističu znanstvenici. Analizu mnogobrojnih istraživanja na tu temu naručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi sastavila smjernice za upotrebu umjetnih zaslađivača, poput stevije i aspartama, piše net.hr

“Nažalost, nemamo dovoljno podataka za konačne zaključke o tomu koriste li ili štete organizmu umjetni zaslađivači”, kazao je znanstvenik Joerg Meerpohl sa Sveučilišta u Freiburgu. “Iako je mnogo znanstvenih radova na tu temu, u njima nema mnogo konzistentnosti”.

Istraživanja nisu dovoljno opsežna pa je potrebno napraviti dodatne analize.

Meerpohl i kolege analizirali su učinak umjetnih zaslađivača na važna zdravstvena pitanja poput tjelesne težine i razine šećera u krvi. Kao izvore su naveli 56 studija o toj temi. Neke manje studije upućivale su na to da je korištenje umjetnih zaslađivača malo poboljšalo indeks tjelesne mase (BMI) korisnika i donekle im smanjilo razinu šećera u krvi.

Podaci o 318 sudionika istraživanja pokazali su da su korištenjem umjetnih zaslađivača dnevno unosili 254 kalorije manje od onih koji su konzumirali šećer, a istodobno je to rezultiralo gubitkom tjelesne težine u iznosu od nešto manje od pola kilograma.

Po svemu sudeću, najvažnija je umjerenost u količini, a i upotreba zaslađivača treba biti što rijeđa.

Michelle Pfarr, američka nutricionistkinja savjetuje da se u nastojanju da se izgubi tjelesna težina puno bolje okrenuti voću i povrću i nemasnoj hrani. Umjetni zaslađivači mogu koristiti eventualno onima koji piju mnogo gaziranih i zaslađenih napitaka, rekla je Pfarr. Iako nemaju kalorija, ljudi bi se zbog njega mogli dosta udebljati.

“Za veliku većinu ljudi vjerojatno nema neke velike koristi od umjetnih zaslađivača. No za pojedince koji konzumiraju mnogo šećera, posebno u obliku gaziranih pića, nekalorični umjetni zaslađivači vjerojatno su zdravija opcija”, rekao je Aziz Alkatib, kardiolog u detroitskoj bolnici.

Kavu možete zasladite jednom vrećicom šećera bez straha za vlastito zdravlje dok dugotrajna konzumacija zaslađivača ipak nije preporučljiva. Važno je da je cjelokupna prehrana umjerena i raznolika.