Smršavite u par tjedana pomoću ispijanja – kave

Pixabay

Godinama je kava doživljavana kao užitak koji može naštetiti zdravlju, dok je čaj dobivao hvalospjeve. No, novija saznanja stavljaju kavu u ravnopravni položaj s čajem, barem kada je riječ o blagodatima, uz važnu napomenu o umjerenom unosu ovih napitaka.

Kava ne uzrokuju visoki krvni tlak

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci, od kojih se osobito ističu antioksidansi poput klorogenične kiseline. Upravo zbog iznimnog profila antioksidansa koje sadrži, kava može imati povoljan učinak na prevenciju nekih malignihbolesti, osobito karcinoma debelog crijeva i dojke. Umjereni unos kave pozitivno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Zanimljivo, konzumacija kave često se povezivala s rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju, ili uopće nema. Posebno je interesantno i da unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca, a zaštitni učinak dovodi se u vezu i s prevencijom Alzheimerove te Parkinsonove bolesti.

Za gubljenje kilograma uz normalnu prehranu

Svi čajevi dobivaju se od iste biljke čije je botaničko ime Camelia sinensis. Razlike između čajeva nastaju obradom, uvjetima rasta i zemljopisnim položajem. Od svih čajeva u širokoj potrošnji, zeleni i crni čaj imaju najviše zdravstvenih argumenata da ih treba piti svakodnevno. Tijekom godina, prikupljene su brojne studije koje ukazuju na pozitivne učinke što svakodnevno ispijanje zelenog i crnog čaja imaju po ljudsko zdravlje. U 12 različitih članaka objavljenih 2013. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) izneseni su blagotvorni učinci čaja.



Zahvaljujući polifenolima, prirodno prisutnim antioksidansima u biljkama, unosom čaja ubrzava se metabolizam i oksidacija masnoća što doprinosi gubitku suvišnih kilograma te održavanju normalne tjelesne mase. Nadalje, ispijajući čaj, svakodnevno se sagori do 100 kcal više. Istraživanja pokazuju da osobe koje piju zeleni čaj svakodnevno, uz uobičajenu prehranu, gube do 1,3 kilograma kroz period od 12 tjedana.

Čaj smanjuje rizik od karcinoma prostate i dojke

Nadalje, studije upućuju da ispijanje čaja smanjuje rizik od karcinoma prostate, debelog crijeva, dojke i kože. Također, unosom crnog čaja smanjuje se rizik od hipertenzije i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija je također zaključila da ispijanje 2 do 3 šalice čaja tijekom 90 minuta povećava budnost i koncentraciju u ispitanika. Autori su objasnili da zahvaljujući kofeinu i teinu prisutnom u čaju poboljšavamo koncentraciju, raspoloženje te smo produktivniji. Svi spomenuti zaključci upućuju na pozitivne učinke koje čaj ima po ljudsko zdravlje zbog čega se preporučuje svakodnevni unos.

Više zelenog čaja, nije i bolje!

Zdravstvene blagodati kave i čaja su neupitne, no nova saznanja nam otkrivaju kako je pri njihovoj konzumaciji prije svega nužno prakticirati umjerenost. Naime, najnovijom studijom objavljenom u časopisu Journal of Functional Foods ozbiljno je poljuljano uvjerenje kako je više zelenog čaja i bolje. U studiji, znanstvenici su primijetili kako visoke doze zelenog čaja nepovoljno djeluju na reproduktivno zdravlje vinskih mušica, kao i na rast i razvoj njihovih potomaka. Inače, vinske mušice se često koriste u istraživanjima ljudskih bolesti budući da s ovim insektima dijelimo čak 75 posto istih gena povezanih s bolestima. Iako u ovom istraživanju nije ispitan točan mehanizam negativnog djelovanja zelenog čaja i tek je potrebno odrediti koje doze su previsoke za ljude, autori pozivaju na umjerenost kod konzumacije ovog napitka.

Dvije do tri šalice kave dnevno

Kava je također, napitak u kojem je najbolje uživati umjereno: poznato je da prekomjerna konzumacija može uzrokovati “lupanje srca”, nesanicu, anksioznost, probavne smetnje te drhtanje ruku. Ipak, reakcija na kofein iz kave je individualna. Neki su ljudi osjetljivi čak i na malu količinu kofeina u npr. kavi bez kofeina, dok neki bez problema podnose velike količine. Teško je predvidjeti koliko kofeina netko može podnijeti, čak i kad se uzmu u obzir dob, spol i tjelesna masa. Novija istraživanja pokazuju da geni imaju značajnu ulogu u reakciji tijela na kofein. Opća je preporuka za maksimalan unos kofeina od 400 mg/dan odnosno preporučuju se 2 do 3 šalice kave dnevno. Za trudnice, pak, granica iznosi 300 mg kofeina dnevno. Kao i kod alkohola, onima koji piju puno kave potrebne su sve veće količine za jednaki učinak.

Umjereni unos kave ne potiče dehidraciju

Posljednjih 80 godina raspravlja se imaju li napitci bogati kofeinom diuretski učinak, odnosno potiču li povećano izlučivanje tekućine iz organizma. Poveznica između unosa kofeina i izlučivanja tekućine iz tijela leži u djelovanju kofeina na hormone koji reguliraju razine tjelesnih tekućina. No, da li kofein doista posjeduje diuretski učinak, engleski znanstvenici ispitali su putem randomizirane studije objavljene 2014 godine u časopisu PLOS One i provedene na 50 zdravih muškaraca koji redovito unose kavu.

Tijekom studije ispitanici su sudjelovali u dva eksperimenta. Prvo su tri dana pili po četiri šalice kave s 200 mg kofeina po šalici, a zatim tri dana četiri čaše vode. Iako neke studije upućuju na to da se diuretski učinak postiže pri  većem unosu od 500 mg kofeina dnevno, rezultati ove studije pokazali su kako ni unos od 800 mg kofeina dnevno nije pridonio tom učinku. Ali, analizom krvi  i urina primijećen je poveći gubitak natrija u osoba koje su pile kavu. Adekvatna hidracija organizma važan je segment optimalnog fiziološkog funkcioniranja tijela te se zato odraslim osobama preporučuje unos od 2- 2,5 litre tekućine dnevno za postizanje homeostaze organizma.

Spoj iz instant kave povećava rizik za nastanak karcinoma

Današnja industrija na tržištu nudi veliki izbor kavinih instant napitaka. U pravilu, takvi napitci sadrže manje kofeina od primjerice turske kave pa su dobar izbor, ako slabo podnosiš ovu psihoaktivnu supstancu. Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da u procesu proizvodnje instant kave može nastati akrilamid, spoj koji prema izvješću Europske agencije za sigurnost hrane potencijalno povećava rizik od karcinoma i to u svih dobnih skupina. Stoga, iako, analiza provedena 2014. godine i objavljena u časopisu Food additives & contaminants na uzorku od 12 instant kava pokazuje kako razina akrilamida u njima ne prelazi zabrinjavajuću razinu, ipak je poželjno prakticirati mudrost i u instant kavi uživati umjereno; piše Zdravakrava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI