Treba nam više protuupalne omege-3!

0
304

Uvriježilo se 'pravilan' odabir prehrane nazivati - uravnoteženom prehranom. Potreba za tom ravnotežom, spominje se zbog nepobitne činjenice da smo načinom prehrane, koji već više od pola stoljeća dominira u gotovo svim dijelovima svijeta, značajno 'razbili' cjelovitost prirode u prehrani

Prehrana je kompleksan dinamički proces i temelj postojanja svakog živog organizma bilo u biljnom ili životinjskom svijetu. Ona je preduvjet stvaranja, rasta i razvoja svake stanice, tkiva, organa i čitavog organizma.

Drevna mudrost  kazuje da je sve hrana – svi smo dio jedinstvenog hranidbenog lanca prirode. Upravo stoga o hrani valja promišljati na drugi način, prije svega trebamo biti svjesni da naš zalogaj počinje njegovanjem prirode u kojoj je sadržano sve. U svakodnevnoj priči o hrani to znači pažljiv odabir hrane koja, na neki način, predstavlja cjelovitost prirode.

Loading...

Uvriježilo se takav „pravilan“ odabir prehrane nazivati – uravnoteženom prehranom. Potreba za tom ravnotežom, spominje se zbog nepobitne činjenice da smo načinom prehrane, koji već više od pola stoljeća dominira u gotovo svim dijelovima svijeta, značajno „razbili“ cjelovitost prirode u prehrani.

Znanstveno je dokazano da je posljedica toga nastanak i širenje mnogih kroničnih oboljenja i  zdravstvenih problema. Za sve te nevolje postoje dva pristupa: medicus curat, natura sanat – liječiti ili iscjeljivati.

Opasnosti suvremene prehrane

Alfa i omega, početak i kraj u savršenom kruženju, priroda sažima u sitnu sjemenku, zrno, dragocjenu zjenicu sunca. Iz nje klija život u beskonačnoj spirali stvaranja. Ona je izvor zlatnih kapi ulja – svetog pomazanja, prve i posljednje pomasti, kapi vitalnosti i obnavljanja.

Drevna mudrost i britka znanost govore različitim jezicima, no izriču isto: hladno prešana ulja sjemenki neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su dobrom zdravlju. Istodobno, visok sadržaj biološki aktivnih tvari čini ih, ne samo izvrsnom hranom, već i moćnim ljekovitim sredstvom i kod najteži oboljenja.

Suvremenom prehranom dominira rafinirana hrana s mnogobrojnim dodacima, poboljšivačima okusa, umjetnim aromama, bojama i sladilima, konzervansima i stabilizatorima, a siromašna je nutrijentima, jer ne sadrži dovoljne količine vrijednih i za organizam nužno potrebnih tvari od kojih su najznačajnije esencijalne masne kiseline.

To su višestruko nezasićene masne kiseline od kojih se stvaraju nizovi omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Njihov je omjer, zahvaljujući upravo lošim prehrambenim navikama kod većine ljudi, od 15:1 do čak 25:1 (u korist proupalnih omega-6 i omega-9) Znanost tvrdi da je optimalna mjera u omjeru 1:1,  do najviše 3:1 u korist omega 6 masnih kiselina. Možemo li to postići?

Čovjekov organizam može proizvesti jednostruko nezasićene masne kiseline (omega-9), ali višestruko nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 ne može, već ih nužno mora unositi kao hranu ili dodatak prehrani. Najbolji način rješavanja nedostatka omega-3 i omega-6 masnih kiselina je obogaćivanje prehrane namirnicama koje ih sadrže, a najbolji izbor čine hladno prešana ulja konoplje, crnog kima, podlanka, sikavice, sjemenki grožđa, oraha i lješnjaka.

Osim što obiluju esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E, svako od ovih ulja sadrži i specifične sastojke koji ga čine posebnim i učinkovitim. Iz ovoga jasno proizlazi da nam svima fali upravo ove omega-3 masne kiseline koja nas, djelujući protuupalno, može zaštititi od gastritisa dermatitisa, policistisa i ostalih “itisa”. Problem je u tome što je u izobilju ima samo ulje crnog  kima, podlanka (tzv.bolji lan) i nešto manje orahovo ulje.

Ulje suncokreta i maslinovo ulje puni su proupalnih šestica, a protuupalne omege-3 gotovo da i nema i zato maslinovo ulje treba uzimati isključivo s ribom koja obiluje upravo „trojkom”. Povrće uzeto s maslinovim uljem nije izbalansirano i predstavlja, zapravo, proupalni obrok.

O tome vrijedi razmisliti i u slučaju kad hranu spremamo na kokosovom ulju koje, iako je bogato laurinskom kiselinom – antikancerogenim spojem, sadrži samo mononezasićene omege-9 koje također djeluju protuupalno i kojih ionako imamo previše. Nisu, naravno, sve upale loše, neke od njih nam spašavaju život, loše su one blage, podmukle koje dugo traju i postaju kronične – sjetite se samo gastritisa i kolitisa ili neeurodermitisa.

Kako se to radi u ‘Matičnjaku’…

Ove važne omege-3 imaju i ulja poput boražine, noćurka,  a najviše je ima u lanenom ulju. Nažalost ova ulja su nestabilna i već tri do sedam dana od prešanja ona oksidiraju i postaju izvor  kancerogenih slobodnih radikala.

„Medicinska i nutricionistička znanost u  suradnji, sve više otkrivaju veliki utjecaj pravilnog načina života i prehrane na cjelokupno zdravlje stanovništva. Primjenjivanjem savjeta o zdravoj, uravnoteženoj prehrani može se poboljšati zdravstveno stanje bolesnika, a zdrav način života i prehrana stvaraju preduvjete za suzbijanje mnogih kroničnih i degenerativnih bolesti.

Na razvoj koncepta pravilne prehrane utjecao je brzi razvoj znanosti o prehrani, a pogotovo mogućnost prevencije i liječenja raznih bolesti putem hrane kao i epidemiološke studije koje su pokazale vezu između načina prehrane i civilizacijskih bolesti.“ (Ministarstvo zdravlja RH)

Mi iz „Matičnjaka“ pratimo podjednako put znanosti i znanstvenih postignuća, dragocjenih tradicijskih iskustava i vlastite radoznalosti i spremnosti na inoviranje. Nebrojena znanstvena istraživanja dokazala su nam priroda nudi izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija, zasad, nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima, a vjerovati da bismo mogli bez prirode, bila bi velika zabluda.

Biljke su prirodno razvile veliki broj fi to-protektivnih tvari ili fitonutrijenata koji im pomažu u svladavanju gljivičnih i bakterijskih infekcija, te im omogućuju prevladavanje svakodnevnih stresova. Hranimo li se biljnom hranom, konzumiramo i određene aktivne i zaštitne mikro i makro elemente koji imaju značajnu ulogu u prevenciji različitih vrsta bolesti i zaštiti zdravlja.

Tražili smo primjeren i učinkovit način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez suvišne obrade ili primjene agresivnih metoda i na taj način stvorili proizvode bogate izvornim zaštitnim, aktivnim, hranjivim tvarima. Tako smo se odlučili za hladno prešana ulja (u postupku prešanja ne prelazimo temperaturu od 28 stupnjeva C) i funkcionalne medove, koji pažljivom izradom najbolje čuvaju nepobitno djelotvorne tvari iz sjemenki sadržanih u njima.

Proizvodnja i prerada u Hrvatskoj, male serije, uvijek svježe, to

su smjernice i pravila kojih se mi držimo kako bismo Vama ponudili – najbolje!

kvalitetu i sigurnost.