Važno je izabrati između dobrih i loših masti

0
526

Dobre masti su one koje sadrže višestruko nezasićene masne kiseline, a loše one sa zasićenim masnim kiselinama. Prema tome, svinjska mast koja spada u zasićene masnoće, ipak nije dobra za naše zdravlje, ali je činjenica da se prilikom prženja i pečenja ona ne mijenja na gore kao što je slučaj s maslinovim uljem

Nije važno koliko masti i ulja koristite u svojoj prehrani. Važno  je izabrati između dobrih i loših masti. Dobre masti su one koje sadrže višestruko nezasićene masne kiseline, a loše  one sa zasićenim masnim kiselinama. Prema tome, svinjska mast koja spada u zasićene masnoće, ipak nije dobra za naše zdravlje, ali je činjenica da se prilikom prženja i pečenja ona ne mijenja na gore kao što je slučaj s maslinovim uljem.

Kod pripreme hrane najbolje je koristiti hladno prešano ulje uljane repice jer ima vrlo visoku točku dimljenja, oko 280 stupnjeva Celzija,  a uz to sadrži više višestruko nezasićenih masnih kiselina od maslinovog i pogotovo – kokosovog ulja. Osim toga, ta dva ulja, zapravo, uopće nemaju alfa linolenske, tzv. biljne omege 3, koja djeluje protuupalno i sadrži brojne   druge benefite za naš organizam, dok repičino ulje njome obiluje.

Loading...

Loše, zasićene masnoće

Puno je onih koji su o repičinom ulju nešto znali prije četrdeset i više godina, pa se neće  s ovim složiti.  Jednostavno, prije sad već puno godina, uljana repica je sadržavala štetne eruka kiseline. Križanjem, a ne genetskom manipulacijom, njemački znanstvenici su proizveli sorte bez tog štetnog sastojka i povećali prinose. Zato se danas kod nas i u većeni europskih zemalja sve više sije uljana repica i koristi njeno ulje u ishrani.  Naravno, ovdje ne mislimo na industrijski proizvedeno i rafinirano ulje od te uljarice.

U loše, zasićene masnoće spadaju i masti iz crvenog  mesa, punomasnih mliječnih proizvoda, ulja od tropskih biljaka, npr. palmino ulje, a u tu grupu loših masnoća mogli bismo svrstati čak i kokosovo ulje. Iako ovo ulje sadrži visoko vrijednu laurinsku kiselinu, ono je puno “proupalnih” omega 6 i 9 masnih kiselina, koje troše bitan enzim u našem tijelu (delta šest desaturazu), koji nam je neophodan za sintezu protuupalne i jako važne omege 3.

Jednostavno – zasićene, loše masnoće podižu razinu lošeg LDL kolesstorala koji se lijepi za stijenke naših krvnih žila, što povećava rizik od srčanih bolesti. S druge strane, dobre – nezasićene masnoće – su neka vrsta “deterdženta” za naš krvotok. Loše masnoće se, pak,  povezuju i s rakom debelog crijeva i prostate.

Druga vrsta štetnih masnoća su transmasti, tzv. djelomično hidrogenizirana ulja – umjetno  zasićena billjna ulja koja su jednako štetna za naš organizam kao i zasićene masti. Ima ih u krutom margarinu, krekerima, keksima i mnogim drugim industrijski proizvedenim namirnicama.

Uglavnom, dobre masnoće su polinezasićene masnoće, kao što je alfa linolenska – biljna omega 3, kakve nalazimo u hladnoprešanim uljima uljane repice, crnog kima, cameline sative (tzv. bolji lan), pa i hladno prešanom orahovom ulju. Dobre su i mononezasićene masnoće iz maslinovog i kokosovog ulja, ali uvijek treba naglasiti da uljana repica ima puno bolji omjer mono i polinezasićenih masnoća.

Važno za dijabetičare…

Za dijabetičare je važno znati da polinezasićene – dobre  masnoće uz loš kolesterol smanjuju i trigliceride. Ako se ovi nađu na staničnoj stijenki, spriječit će ulazak glukoze u stanicu i ona će propasti. Ako nam gušterača još funkcionira,   izlučit će nešto inzulina koji će,  pak, samo višak glukoze u krvotoku spremiti u masno tkivo, a to i baš i nije neka pomoć. Naša jetra proizvest će, pak, hormon koji će pomoći ulasku glukoze u stanice, ali trigliceridi i dalje ostaju nepremostiva prepreka.

Zato i dalje stoji preporuka da sirovim granulama silimarina (silimarin bez želatinozne kapsule i kemije) pomažemo svojoj jetri, između ostalog i u regulaciji metabolizma masti. U borbu protiv lošeg koleterola, pa i dijabetesa, dobro je uvesti i ulje sjemenki crnog grožđa, jer osim što će nas “odmastiti”, snabdjet će nas i s alfalipoičnom kiselinom, jakim antioksidansom koji, također, prevenira dijabetes tipa 2.