Znate li zašto ne bi trebali bacati božićnu pšenicu? Može pomoći pri liječenju tijela

Imagenesmy

Pšenične klice su tek isklijalo zrno žita ili mahunarke. Ako konzumirate svježe proklijale pšenične klice unijet ćete veliki broj enzima koji su važni za probavu hrane te očistiti organizam od toksina.

Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu od kojih su najznačajniji vitamin C i vitamin E. Kuhanjem žita uništava se vitamin E pa se preporučuje jedenje pšeničnih klica i cijelog zrna koji su izuzetno bogati hranljivim sastojcima i mineralima. Proklijalo zrno žita sadrži 700 puta više magnezija koji je važan za imunitet te pet puta više kalcija i čak 12 puta više fosfora od običnog zrna. Osim magnezija koji pomaže opuštanju i uklanjanju bolova u mišićima, klice sadrže organske fosfate koji pogoduju osobama s probavnim problemima.

Od ostalih vitamina ističe se B1 vitamin važan za živčani sustav koji zajedno s kalijevim karbonatom, cinkom i gvožđem ovu biljku čine čudotvornim lijekom.

Djeca, trudnice, sportaši trebali bi jesti pšenične klice, a posebno osobe oboljele od depresije ili oni koji imaju manjak kalcija ili drugih minerala.

Proklijala zrna trebaju se jesti odmah jer se poslije gubi njihov nutritivni sastav.



RECEPT:

Žlicu pšenice ili nekog druge žitarice potopite u vodu. Zrna u vodi držite dva dana, mijenjajući vodu. Kada zrno proklija procijedite ga. U drugoj dno prekrijte s malo vode. Na posudu stavite cjedilo sa zrnom pazeći da zrna ne budu u vodi. Dva puta dnevno, tijekom nekoliko dana, zrna isperite pod mlazom vode kao ne bi bila suha te ih vratite na posudu. Sjeme treba imati dovoljno vlage kako bi počelo klijati i rasti.

Kada naraste pola do 1.5 centimetara spremno je za upotrebu. Klice oguliti od opne i staviti u frižider. Ako ih meljete za sok, opnu nije potrebno odvajati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI