‘ALFE ŽIVE VJEČNO’: Osnovana legendarna Specijalna jedinica policije ALFA, učinili su mnogo za Hrvatsku

Na današnji dan osnovana je legendarna Specijalna jedinica policije “Alfa”. Njezin nastanak i značaj detaljno opisuje Stjepan Milković u svojoj knjizi ALFE ŽIVE VJEČNO.

Početkom Domovinskog rata jedina legalna oružana snaga Hrvatske u stvaranju bile su snage Ministarstva unutarnjih poslova odnosno posebne jedinice policije. Osnutkom Zbora narodne garde počinje stvaranje Hrvatske vojske te u njega pristupa veliki broj ljudstva iz policijskih jedinica. Tako je Posebna jedinica policije Policijske uprave Zagreb koja je bila smještena na Tuškancu s kompletnim objektom i opremom prešla u sastav jedinica Zbora narodne garde.

Imajući to u vidu kao i složenost sigurnosnog stanja u Hrvatskoj te kompliciranje sigurnosnog stanja u PU Zagreb, načelnik Odjela za poslove policije MUP-a RH Zdravko Seničnjak izdao je naredbu da se što hitnije formira posebna jedinica policije pri Policijskoj upravi Zagreb. Tako je na današnji dan, 23. srpnja 1991. godine, osnovana Specijalna jedinica policije “ALFA” , a istog dana Ministarstvu unutarnjih poslova poslan je dopis sa sto njezinih pripadnika koji su bili predvođeni zapovjednikom Vladimirom Faberom, piše portal Dogodilo se  na današnji dna- Domovinski rat.

Jedinica je bila popunjena uglavnom dragovoljcima s područja PU Zagreb koji su pristupili MUP-u nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj te onima koji su policijski posao obavljali i u starom sustavu. Vatreno krštenje jedinica je imala u kolovozu 1991. godine na Banovini gdje je kod Topuskog izgubio život prvi poginuli pripadnik “Alfi” Pero Perčević. Nakon toga uslijedile su bitke za vojarne, a “Alfe” su se posebno istaknule u osvajanju vojarne u Velikoj Buni kraj Velike Gorice. Prvi teren van matične Policijske uprave jedinica je imala početkom u zapadnoj Slavoniji nakon čega se tereni izmjenjuju jedan za drugim.

Specijalna jedinica policije “Alfa” bila je na većini hrvatskih ratišta, od Banovine preko Velebita do Dubrovnika, a dio pripadnika porijeklom iz BiH sudjelovao je u obrani Livna. Posebno zahtjevnu ulogu imala je u operaciji “Maslenica” 1993. godine. U njoj je nanijela znatne gubitke neprijatelju u zasjedi na cesti Sveti Rok – Mali Alan gdje je život položio njezin pripadnik Ivica Drmić. Iste godine “Alfe” sudjeluju u operaciji “Medački džep”, a zahtjevne zadaće su besprijekorno izvršile i u završnim operacijama “Bljesak” i “Oluja“kojima se posebno iskazala i raketno-topnička bitnica ove postrojbe.Valja napomenuti kako je jedinica od 1992. do 1996. uz zadaće na ratištima obavljala i redovne policijske zadaće boreći se protiv kriminala pomažući temeljnoj i kriminalističkoj policiji.

Kroz njezin aktivni sastav prošlo je 369, a kroz pričuvni 454 pripadnika. Dvanaestorica pripadnika Specijalne jedinice policije “Alfa” položila su svoj život na oltar Domovine.

Postrojba Specijalne jedinice policije “Alfa” dokumentirana je u knjizi Stjepana Milkovića: ALFE ŽIVE VJEČNO (Zagreb: Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata; Udruga veterana specijalne jedinice policije “Alfa” Zagreb, 2013.)

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI